Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

The Mall допринася за резултатите на новия собственик, но увеличава и дълга му

Незаетите площи в търговския център са под 1%, но са двойно по-високи спрямо средното ниво за активите на компанията

The Mall допринася за резултатите на новия собственик, но увеличава и дълга му

Снимка: The Mall

Търговският център The Mall на бул. „Цариградско шосе“ в София е повлиял положително на финансовите резултати на новия си собственик - британското дружество Hystead Limited, собственост на Hyprop Investments и PDI Investment Holdings, за последните три месеца, в които допринася за приходите и печалбата за разпределяне на акционерите на компанията.

Трансакцията обаче е довела и до увеличаване на номиналната стойност на дълговете на Hyprop, става ясно от годишния отчет на компанията за 2017 г.

Сделката приключи през октомври 2017 г. Първоначално интерес към мола прояви друг южноафрикански фонд – NEPI, но се отказа заради по-сложната акционерна структура и отделната собственост на хипермаркета – Уникредит Булбанк го пое заради неразплатени заеми на гръцкия собственик на веригата Carrefour. Все още помещението няма нов наемател и стои празно след затварянето на магазина от веригата и обявяването в несъстоятелност на българското дружество, което държеше правата за страната.

Южноафриканският фонд Hyprop притежава чрез Hystead 60% от активите в Югоизточна Европа. Останалите 40% са на партньора му за региона PDI Investment.

Деноминираният в евро дълг на компанията се увеличава в номинална стойност през миналата година. Сделката е за 156 млн. евро, дългът скача до 104,5 млн. евро, като самият търговски център е придобит с 12-месечен мостов обезпечен кредит за 58,3 млн. евро. Останалите средства са капитал на компанията.

Като дял на заемите от стойността на активите обаче дълговете на Hyprop отчитат минимален спад от 28,9% за 2016 г. до 28,4% през 2017 г. Нетните разходи за лихви, отчетени в южноафрикански рандове, също намаляват, защото са продадени някои второстепенни за групата активи през финансовата 2017 г.

Общата стойност на активите на фонда в Югоизточна Европа се увеличава до 460 млн. евро след серия от сделки в региона (включително и в Загреб, Хърватска). Не е дадена обаче разбивка за стойността на активите по държави, за да се прецени по-точно приносът на The Mall към баланса.

Неодитираната печалба на цялата компания за втората половина на 2017 г. след данъци и такси възлиза на над 97,8 млн. евро, като се понижава минимално спрямо същия период на 2016 г., вижда се от отчета.

Фондът изчислява, че ще разпредели на акционерите с 8,3% повече за втората половина на миналата година.

Компанията посочва още, че средният дял на свободните площи в търговските ù центрове намалява значително през миналата година. Делът на незаетите площи в The Mall обаче е над два пъти по-висок от средното – 0,78% спрямо 0,3%. Не става ясно дали обаче това включва хипермаркета.

Ключовите активи на компанията се намират в ЮАР – 77% от всички притежавани активи. По 11% е делът на активите й в Субсахарска Африка и Югоизточна Европа. Само 1% от активите на групата са предвидени за продажба.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Новите жилища у нас през първото тримесечие - повече и по-големи