IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на перспектива за ЕС тласна Северна Македония към политическа криза

Премиерът Зоран Заев и останалите политически сили в страната са се договорили за предсрочни избори на 12 април

11:20 | 21.10.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Зоран Заев. Снимка: Ройтерс</em></p>

Зоран Заев. Снимка: Ройтерс

Политическите партии в Северна Македония се договориха за провеждането на предсрочни парламентарни избори на 12 април. Премиерът Зоран Заев се надявя да препотвърди подкрепата за правителството си, след като Европейският съюз отказа да даде дата за започване на преговорите на страната за членство, съобщава Bloomberg.

Френският президент Еманюел Макрон даде отпор по време на последната среща на върха миналата седмица на натиска от ЕС за даване на дати за преговори на Северна Македония и Албания. Това накара Заев да обяви решението на блока за „историческа грешка“.

Подобен бе коментарът и на върховния представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини. Тя заяви в своя блог, че съжалява за решението на европейските лидери, които не са могли да се споразумеят въпреки „изключителния напредък, постигнат от двете страни, и против съвета на Европейската комисия".

По думите й „това е много повече от загубена възможност: това е историческа грешка, която се надявам, че може да бъде поправена възможно най-скоро", посочва БТА.

Именно с обещанието за ускоряване на процеса по членството Заев бе избран за министър-председател през 2017 г., като сега се надява да получи нов четиригодишен мандат, с който да продължи проевропейската си политика.

По време на среща с президента Стево Пендаровски в неделя политическите лидери се съгласиха да бъде формирано временно правителство, което ще започне работа на 3 януари, заяви Заев пред репортери в Скопие. По думите на Пендаровски пък присъединяването към ЕС ще остане приоритет за което и да е правителство след вота през април.

„Вярвам, че на 12 април гражданите ще вземат мъдро решение, за да начертаят пътя, по който ние – политиците, ще поведем нашата страна и нашия народ“, посочи още Заев.

Той също така посочи, ч тепърва ще проведе обсъждания в партията си СДСМ кой ще го наследи временно на поста.

Забавянето на преговорите с ЕС е удар по Заев, който успя да постигне историческо споразумение с Гърция, който реши десетилетния спор между двете страни за името на бившата югославска република. Това беше и ключово условие за начало на преговорите с Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 4
888
преди 4 години
ЕС пропусна историческия шанс да стане най-големия и велик междупланетен съюз и на знамето си да има милиарди звезди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 2
male4ko
преди 4 години
Горките северномакедонци.. ;) Оти ги ручаа жабетата да си сменят името..А колко по-лесно щеше да е всичко, ако просто си беха останали българе..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Към Северна Македония никой няма аспирации. На кой са му изтрябвали милион и кусур селски тарикати с мания за величие, плюс като бонус - още едно половин милионно мюсюлманско малцинство. Ако не са способни да управляват собствена държава, по-добре сърбите да си ги прибират. Стига да искат ново Косово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
Много му дpeме на Макрон за сърбите. Той би предпочел ЕС да си остане във вида от преди разширението. Затова е против приемането на нови члeнoве, а тези от Източна европа иска да ги натика в пета глуха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Нищо подобно, Макарона не иска още 2 американски троянски коня в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 12
mvr0306
преди 4 години
Макрон игра по свирката на сърбите, ясно е като бял ден. Сърбите продължават с аспирациите си към Македония. От София - както винаги мълчание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още