IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан: Унгария ще блокира всяко наказание на ЕС срещу Полша

ЕС трябва да е наясно, че е безсмислено дори да се започват процедури срещу Полша, заяви унгарският премиер

10:48 | 22.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Унгарският премиер Виктор Орбан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в петък, че за Унгария една силна Полша е жизненоважен член на групата на централноевропейските държави и затова ще блокира всякакви действия за временно отнемане на правото на глас на Полша в ЕС.

Полша, атакувана от Брюксел заради съдебната ѝ реформа, е критикувана несправедливо и пристрастно, каза Орбан, цитиран от Ройтерс. Той още веднъж заяви, че Унгария няма да подкрепи никакъв опит за задействане на член 7-и от договора на ЕС, който води до налагане на санкции. 

„ЕС трябва да е наясно, че е безсмислено дори да се започват процедури срещу Полша, защото Унгария ще реагира и ще издигне непреодолимо препятствие по този път“, заяви унгарският премиер.

И преди Орбан е заявявал, че няма да гласува в подкрепа на наказателна процедура срещу Полша. 

По-рано през тази седмица Европейската комисия (ЕК) обяви, че ще предложи на Съвета на Европейския съюз (ЕС) да задейства процедурата по Член 7 от Договора на ЕС срещу Полша заради явния риск от сериозно нарушаване на върховенството на закона в страната. Според Комисията предприетата от Варшава реформа означава, че съдебната власт ще се окаже под политически контрол на управляващото мнозинство. Липсата на независимост на съда предизвиква съмнения за ефективното приложение на европейското право, казват от Брюксел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още