IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притежава ли Русия химически оръжия? Най-важните въпроси и отговори

Малко вероятно е Москва да има големи количества отровни газове, но е вероятно например да е произвела „Новичок“

15:58 | 12.04.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Съобщенията се появиха късно вечерта в понеделник: Русия вероятно е използвала химическо оръжие в Мариупол. Това твърди украинският полк „Азов", един от няколкото паравоенни доброволчески батальона.

Според канала на „Азов“ в Telegram неизвестно вещество е било пуснато с дрон над отдавна оспорвания град. Проруските сепаратисти в източния украински регион Донецк отричат да са използвали химическо оръжие, съобщава руската информационна агенция „Интерфакс“, като се позовава на Едуард Басурин, командир на сепаратистите. Твърденията не могат да бъдат проверени по независим начин. Украинският обществен телевизионен канал Suspilne също съобщи, че няма потвърждение от официални източници.

Според украински източници хората, засегнати от веществото, страдат от затруднено дишане и двигателни нарушения. Бившият командир на „Азов“ Андрий Билецки съобщи за трима души със симптоми на отравяне.

След съобщенията от Мариупол британският външен министър Лиз Тръс написа в Twitter, че работи с партньори, за да провери подробностите. Всяко използване на такива оръжия ще бъде ескалация, за която руският президент Владимир Путин и неговото ръководство ще бъдат държани отговорни, каза тя.

Малко преди предполагаемата атака Русия очевидно бе заплашила да използва химическо оръжие в Мариупол. Но притежава ли Москва изобщо такива оръжия и ако да, колко? Най-важните въпроси и отговори.

Притежава ли Русия химически оръжия?

Трудно е да се получи конкретна информация за евентуални запаси от химически оръжия: германското федерално министерство на отбраната препраща към канцлерството въпроси на Handelsblatt относно познаването на руските химически оръжия. От канцеларията на канцлера отказват информация. В такава чувствителна област се спазва голяма секретност.

Науката също не може да помогне: нито Leopoldina, нито Германската фондация за научни изследвания, нито университетите на Бундесвера могат да осигурят експерти. В края на краищата химикът Ралф Трап, който в продължение на 13 години е работил за Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага и съветва ООН и Европейския съюз, предоставя добре обоснована информация.

Той изтъква, че Съветският съюз е имал най-мащабната програма за химически оръжия в историята. Но тогавашният президент Михаил Горбачов се е договорил със САЩ през 1990 г. за разкриване и контролирано унищожаване на запасите.

През 2017 г. Организацията за забрана на химическите оръжия потвърди унищожаването на всички руски химически оръжия. „Така че според всичко, което знаем, днес в Русия не може да има останали големи запаси", казва Трап.

Ако междувременно Путин е започнал нова програма, „Западът вероятно щеше да разбере това, защото по-големите производства не могат да бъдат скрити толкова лесно. Почти сигурно съоръженията биха били идентифицирани чрез въздушно разузнаване. Освен това Русия ще трябва да изпробва тези оръжия, което също ще привлече вниманието“.

Трап смята, че е малко вероятно Путин да използва химически оръжия в Украйна, тъй като „за да бъде военно ефективно, то трябва да е в голям мащаб, стотици или дори хиляди тонове".

Въпреки това той посочва: „Ако използвате химическо оръжие срещу цивилни, които нямат защитни средства, можете да постигнете значителен ефект дори с малки количества“.

Всичко това се отнася за бойните химически вещества в по-тесен смисъл, които се използват единствено за военни цели. Ситуацията е различна за вещества, които се срещат в големи количества в промишлеността, като например хлор.

Може ли Русия да използва хлорен газ във войната в Украйна?

Хлорът като отровен газ вече е бил широко използван през Първата световна война. Първата голяма употреба е на 22 април 1915 г. във Фландрия от германска специална единица, съветвана от по-късния Нобелов лауреат Фриц Хабер, а скоро след това и от французите.

Последното разполагане се състоя в Сирия през 2017 и 2018 г. ОЗХО предполага, че то е било дело на въоръжените сили на режима на Асад – „но руснаците бяха напълно интегрирани във военната област със сирийските въоръжени сили, така че знаят как да го направят", казва Трап.

От военна гледна точка хлорният газ се използва след конвенционална въздушна атака, например когато хората са избягали в мазетата. Ако след това се пусне хлор, който е по-тежък от въздуха, той прониква в мазетата и задушава жертвите или ги принуждава да избягат на открито.

Хлорът се счита за ефективно химическо оръжие

Следователно хлорният газ е изключително смъртоносно оръжие, но преди всичко е промишлен газ, който се използва например за пречистване на питейна вода и почистване на плувни басейни. 

Тъй като се произвежда в много големи количества, той не е включен в контролните списъци на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, „защото не бихте могли ефективно да контролирате производството и запасите", обяснява Трап. „Така че теоретично Русия би могла лесно да го разположи с импровизирани средства за разполагане и с много ефективен ефект“.

Военният ефект ще бъде ограничен в регионален мащаб, но може да доведе до много жертви, особено в гъсто населените райони. Тъй като газът се разсейва след няколко часа, атакуващите войски могат да влязат в района без газови маски.

Дори и малко целенасочено разгръщане би било „много ефективно за разпространяване на страх и ужас", казва Трап. 

Колко важен е страхът от химически оръжия?

„Историята на химическите оръжия показва: дори по-ефективен от самия брой жертви понякога е психологическият компонент, т.е. ефектът на ужаса, който се постига, когато една сила заплашва да ги използва или дори създава впечатлението, че би могла да го направи, ако иска", казва Трап. „Понякога това е достатъчно, за да накара хората да изпаднат в паника. Има дори случаи, в които те са се оплакали от симптоми, въпреки че определено не са използвани химически оръжия, а само изпарения и прах", добавя експертът.

Подходящ ли е „Новичок“ за химическо оръжие?

Групата на нервнопаралитичните вещества "Новичок" стана световноизвестна за първи път през 2018 г. заради отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Лондон и особено след нападението срещу руския дисидент Алексей Навални през 2020 г.

Въпреки това отровата се разработва в Русия от 70-те години на миналия век. Въпреки обещанието на Горбачов да унищожи химическите оръжия „Новичок" се изследва тайно поне до 90-те години на миналия век. Това е един от най-силните невротоксини, чиято смъртоносна доза при контакт с кожата е около един милиграм.

Съществуването на „Новичок" е разкрито през 1991 г. от руския химик Вил Мирзаянов, който е участвал в разработването му, но публикациите му не срещат голям отзвук. Днес се смята, че причината за това е, че Западът като цяло не е искал да застраши Конвенцията за забрана на химическите оръжия, изисквайки от Русия също да докладва - и да унищожи - тези токсини.

„Новичок" е добавен в списъка на забранените нервнопаралитични вещества едва през 2019 г. Досега обаче нито една държава не е съобщила за запаси.

Напълно неясно е в какви количества Русия би могла да разполага с токсина. „Първоначално той бе част от програмата за военна разработка, като вече е имало намерение да се използват в бомби или артилерия", обяснява Трап.

„Но за разлика от други бойни отровни вещества, отровите „Новичок", доколкото знаем, никога не са били произвеждани в големи мащаби", казва експертът. Производството на по-малки количества обаче „вероятно може да остане скрито".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Десетте правила за добрия комунист:Поставяй винаги интересите на съветския съюз на първо място,а тези на България на второ.Не се срамувай,че си родоотстъпникМълчи и не разсъждавай. Приемай каквото партията ти каже и като папагал повтаряй каквото те учат. Не дръж сметка какво е право и криво, истина и лъжа, лицемерие и безчестие. Съвестта е буржоазен предрасъдък.Добрият комунист требва да забрави,че е човешко същество.Следи зорко и докладвай непрестанно какво познатите,близките и роднините ти мислят, говорят и вършат.Взаимното доверие, приятелство и привързаност са отречение от комунизма - партийната бдителност над всичко.Убеждавай, разяснявай и подтиквай другите да изпълняват норми и планове. Ти говори, говори, говори, говори, но никога не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Абсолютно вярно. Укpoпите в тия подземия отказват да се предадат въпреки безнадеждното си положение - явно чакат някаква невоенна сила да ги спаси. От друга страна наистина руснаците не ги избиват, въпреки че има начини - с нормален газ, както казваш или с вакуумна бомба. Ясно е, че искат да сгащят някой там и вероятно не само един. Макар че сгащените чужди офицери могат да кажат, че азовците са ги отвлекли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Стига вече с пропагандата ви. Да подсещате за постановките в Сирия е доста жалко и гнъсно. Камо ли да говорите за хлор - вземете запознайте се с една от най-големите военни драми - Атаката на мъртъвците. Тази история показва и що за войници са руснаците. Затова и "великият запад" не смее лично да се счепка с тях, но създаде укрoпската "антирусия" и я насъска срещу Русия. Да не мислите, че западът не е бил наясно че неонацизмът в Украйна се възражда в най-уродлива форма? https://***.youtube.com/watch?v=rpXeokeK_WM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
Борката
преди 2 години
В последните глави на Апокалипсиса има жаби. Те са символ на съвременните Средства за Масова Информация. Съкратено СМРАД. Средства за Масова Реклама Агитация и Дезинформация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
Моабет да става
преди 2 години
Трима души със симптоми на отравяне!?! От няколко седмици се крият в тунели под земята. Бойните действия се водят в металургичен завод в който се ползват различни химикали. Като добавка барутни газове и прах от бетон стъкло и какво ли още не. Едва ли имат и нормални условия където да се мият. Храната която ползват вероятно е приготвена при ограничени санитарни условия. Трима души със симптоми. Чудят се какво да измислят само и само да се измъкнат. И какви са тези размисли има ли Русия бойни отровни вещества? За къде им трябват. Специално за подземията в завода могат да ползват и обиновен метан. Също е по тежък от въздуха и запълва ниските помещения. При запалена цигара или електрическа искра следва взрив. Не е ясно от къде е дошъл. В подземията може да е имало газови бутилки. Може да се появи и като газ Гризу в мините. Могат да ползват и въглероден двуокис. По-тежък от въздуха и спокойно могат да обвинят неработещи вентилационни системи за натрупването му. Но ако допуснат западен екип да проверява съм сигурен ще намерят и Новичок. Едва ли руснаците искат да избият хората в подземието. Те са много по-ценни живи. Азовците са нужни за да имат кой да съдят, а чуждестранните представители живи са с цената на блокираните авоари в чужбина . Ако са мъртви *** разбери дали са французи украинци или други. Документи може да имат може и да нямат. Но жив човек който говори френски и вероятно го познават много хора. Кадри на заловени французи в Мариопол могат да преобърнат изборите във Франция. Новичок, той не можа да отрови никой за който казват че ползван. Няма как на спътниковите снимки да не се появят Петров с Баширов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
" . . . но е вероятно например да е произвела Новичок" . . . Със сигурност е произвела! Хубавото е, че Новичок се доказа като по несмъртоносен от развалено яйце . . . ;) Не, Бойчо! Не "вероятно например". На опашката за наливно олио една жена ми каза под секрет, че Русия е приготвила специално за демократичните медии като вашата нова гарантирано смъртоносна субстанция, която атакува безпощадно главния мозък на поразените. Нарекли са я Дурачок . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 2 години
такива статии виждам от над 20 години, по скоро заглавия!... това им е работата на журналллята... да ни плашат с неграмотно написани заглавия.. , зада има посещения... и брояча на тоя банер дето стои над коментарите да върти! Ето за това се пишат тия статии и ти вместо да извадиш нужната информация като интелигентен човек, ти си тръгнал да се филмираш от едно заглавие! ... и точно обратното ще се случи след тази война, много повече хора ще имат права на Земята, отколкото преди нея ... Звучи арогантно и грубо, но аз лично я очаквах от известно време, защото хората забравиха какво е да си свободен и какво е важно в тоя живот, ето сега ще си го припомнят поне една малка част!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
За разлика от руските статии тук си пише откровенно ,че украинските власти НЕ са потвърдили това нещо. Сега дай някоя статия на ТАСС... например за българския кораб, за Ц-300, клипа с цигарата ... сигурно има и още една камара. Аз взех да ги забравям дори :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
neon7
преди 2 години
Такива статии все по-често ги виждам от две седмици насам . Няма случайни неща... Помним Сирия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
казах ти че от четене на конспирации, вече се филмираш във всичко и от една слаба статия правиш апокалиптични изводи :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още