IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия изпраща още военни сили в Беларус за съвместно учение

„Съюзническа решимост-2022“ ще се проведе в периода 10-20 февруари, като руските войски ще бъдат разположени в Беларус до 9 февруари

16:25 | 18.01.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/BELARUS DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE</em></p>

Снимка: EPA/BELARUS DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Русия ще премести военни сили в Беларус за военни учения следващия месец, докато конфронтацията със САЩ и Европа заради Украйна се задълбочава.

Съвместните учения, наречени „Съюзническа решимост-2022“, ще се проведат в периода 10-20 февруари, като руските войски ще бъдат разположени в Беларус до 9 февруари, съобщи заместник-министърът на отбраната Александър Фомин на брифинг във вторник за военните аташета в Москва, пише Bloomberg.

Руските военни ще практикуват издирване и унищожаване на "незаконни формирования" и защита на държавната граница срещу "въоръжени групировки бойци", пояснява зам.-министърът.

Русия и Беларус създадоха т.нар. Съюзна държава за координиране на икономическата и отбранителната политика. Президентът на Беларус Александър Лукашенко коментира в понеделник, че съвместните учения ще разиграят конфронтация с балтийските страни, Полша и Украйна.

Фомин не уточнява колко войници са изпратени на ученията в Беларус. Страната също граничи с Украйна.

Съобщението за ученията се публикува точно когато САЩ и техните европейски съюзници се опитват да възпрат руския президент Владимир Путин от евентуална инвазия в Украйна. Според американското разузнаване Русия е събрала около 100 хил. войници близо до границата.

Русия планира да изпрати 12 усъвършенствани изтребителя Су-35 и два дивизиона зенитни системи С-400 за изпитание на противовъздушната си отбрана като част от отбранителния съюз с Беларус, предава информационната агенция ТАСС, като цитира Фомун.

Русия отрича да има план за нахлуване в Украйна. В същото време Путин настоява за обвързващи гаранции за сигурност от САЩ и Организацията на Северноатлантическия договор, вкл. забрана на Украйна и други бивши съветски държави да се присъединят към алианса.

Москва настоява и НАТО да изтегли войските на позициите, които заема след 1997 г.

Русия казва, че чака писмени отговори от Запада на нейните предложения за сигурност, след като миналата седмица проведе серия от неубедителни срещи с представители на САЩ и Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Путин ще каже че, Запада е виновен, но истината е че отговорноста да промени Русия беше негова. След двайсет години управление, Русия пак е там където беше по времето на СССР. Икономика изцяло зависима от суровините и епична борба да пусне СП с което още повече да бетонира продажбата на суровини. Войни и въоръжаване, сметката която ще се плаща от руския народ. В същото време китайчето Си за двайсет години превърна Китай в технологичен, индустриален и богат гигант без да продава суровини. Анексира ХонкКонг със стил и без много шум. Китай също е заобграден от американски бази, но не влиза в безсмислени войни, а пуска икономическите си пипала навсякъде, нито някой си прави приказката да напада Китай. Каква разлика само в култура, народ и управление на две съседни бивши комунистически държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Тъкмо два диктатора наведнъж ще си отидат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още