IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия започна разследване срещу съюзничка на Навални

Любов Собол е обвинена в опит за насилствено проникване в апартамент на предполагаем таен агент

19:13 | 25.12.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия започна наказателно преследване в петък срещу Любов Собол, съюзничка на критика на Кремъл Алексей Навални, обвинявайки я в насилствено нахлуване заради опита й да почука на вратата на предполагаем агент на руската Федерална служба за сигурност (ФСС), за когото Навални твърди, че е бил част от заговор за убийството му, предава Ройтерс.

Привърженици на Навални твърдят, че Собол позвънила на вратата на агента в понеделник вечер. Преди това Навални обвини агента, че е участвал в заговор за отравянето му с невропаралитичен агент през август.

ФСС отхвърли обвиненията на опозиционера, който заяви, че ще се завърне в Русия с надеждата да се възползва от нарасналата си популярност след случая с отравянето, който засили напрежението между Москва и западните столици.

Ходът срещу Собол е поредният опит за смазване на опонентите на Кремъл преди парламентарните избори догодина. Собол смята да се кандидатира, въпреки че явни критици често получават забрана да бъдат кандидати, отбелязва Ройтерс.

Полицията отвела Собол за разпит в петък. Следственият комитет, който отговаря за разследването на сериозни престъпления, обяви на сайта си, че започва наказателно преследване.

Той допълни, че Собол и редица други многократно са опитвали да влязат в апартамент на възрастна жена в източната част на Москва, облечени в униформи, които били използвани от държавния регулатор на потребителското здраве.

Според комитета Собол заблудила куриер, за да влезе в жилищната сграда и нахлула в апартамента на жената, когато тя отворила вратата. Той подозира, че Собол е използвала сила, за да влезе незаконно. Наказанието за подобно провинение е две години затвор.

Навални, който е в Германия, за да бъде лекуван, след като припадна в самолет в Русия, осъди действията.

Германия и други западни страни твърдят, че Навални е бил отровен с невропаралитичния агент „Новичок“ в опит за убийство. Кремъл многократно отрече обвиненията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Asdf1234
преди 3 години
Тази жена, ще я убият скоро, ако не успее да избяга в САЩ. В Европа, ще я намерят и ликвидират. Относно Путин, дръжте си го, щом си го харесвате. Ние не, Ви разбираме, но това не трябва да, Ви притеснява. Обичайте си го бранете си го "Бащицата". Просто светът не, Ви иска..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Дори не приемам сериозно пропагандата на някои от Запад в полза на Навални е съответно податките в различни медии. Сам по себе си той е слаб кон за съжаление и не може да бъде алтернатива на Путин. Има ли трезвомислещ да не съзнават, че ако са решили да ликвидират някого, службите в Русия няма да пропуснат. А новичок е толкова силен, та е смешно да се говори за негова употреба в такива случаи.Прилича ми на един виц. Един ром казва на друг: "Абе, Хасан дето умря миналата година, жив ли е?". "Какви ги разправяш?" - пита другия. "Карай лаф да става" - отговаря първият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
ти па една капка ... те в рассия с по една капка новичок си обеззаразяват вододайните зони ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
kosiosln
преди 3 години
Малката *** се е помислила за много велика. Сега да плежи малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
ДесеткиЛевове
преди 3 години
Добре че има таквизи будни хора като твоя преател, да мислят критично и да разбиват тез конспирации на пух и прах. Ми няма как да се е оказала отровата на бутилката след като е била в гащите. Абсурд просто. То човек като си обува гащите не ги пипа, нали?2 сентября правительство Германии объявило, что в анализах Навального, который сейчас находится на лечении в берлинской клинике Шарите, обнаружили следы боевого отравляющего вещества из группы Новичок.Через несколько дней издание Der Spiegel написало со ссылкой на источники, что следы яда нашли И на бутылке, из которой пил политик. По данным Der Spiegel, эту бутылку сохранили родственники оппозиционера, после того как ему стало плохо в самолете 20 августа, и позже передали врачам в Берлине. Вместе с тем издание утверждало, что, скорее всего, Навальный не был отравлен содержимым бутылки предположительно, он отпил из бутылки уже после того, как яд попал в его организм, оставив на ней следы отравляющего вещества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Тая сътрудничка нещо да не е сътрудничка на британските специални сужби?А?!Или поне 1 от няколкото Е. Е сътрудничка, че не ми се рови, а забравих името.Новичок, 1 капка може да убие цяло стадо от стада - коне. Коне Карл!Изпитвано на полигон в пустините на Казахстан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
Моабет да става
преди 3 години
Само да попитам за един приятел.Как три независими лаборатории /Германия, Швейцария и Франция/ намериха отрова в бутилките с вода които сътрудничка на Навални събираше по хотела? Сега се оказва че отровата е била поставена по гащите. Какво са намерили тези три лаборатории в бутилките и ако са намерили отрова как и кога се е оказала там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още