IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стотици мигранти все още се крият в замръзналата сръбска "джунгла"

Мигрантите продължават да пристигат в Сърбия, основно от Турция, чрез съседна България, като се опитват да влязат в Хърватия и в ЕС

17:30 | 24.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

18-годишният Мудасир от Пакистанския град Пашавар се е опитал да влезе в Европейския съюз 30 пъти, но винаги е бил хващан и изпращан обратно до изходната си точка в Сърбия, пише в свой репортаж Ройтерс.

Сега той и десетки други мигранти се борят със смразяващите температури в храсти и полета близо до Шид, северозападен сръбски град, от другата страна на Хърватия, член на Европейския съюз, с надеждата да преминат границата.

Те прекарват нощи в палатки и импровизирани приюти в храсти, който наричат - джунглата.

"Опитах 30 пъти, в Сърбия съм вече 16 месеца ... Омръзна ми да спя в" джунглата ", каза Мудасир, облечен в черно яке с качулка.

Междувременно други мигранти, всички млади мъже, са се събрали край изоставена печатна фабрика в покрайнините на Шид и чакат храна, доставена от международната доброволческа група - No Name Kitchen.

Така нареченият балкански път за мигранти бе затворен миналата година, когато Турция се съгласи да спре потока в замяна на помощта от ЕС и обещание за безвизово пътуване за собствените й граждани.

Но хората, които са предимно от Близкия изток, Африка и Азия, продължават да пристигат в Сърбия, основно от Турция, чрез съседна България, като се опитват да влязат в Хърватия и в ЕС.

Според официални данни в сръбските лагери има около 4500 мигранти. Правоохранители твърдят, че стотици са разпръснати в столицата Белград и градовете по хърватската граница.

Мохамед, 22-годишен от мароканския град Оуджа, казва, че се е опитал да достигне до ЕС 26 пъти. Три пъти е стигал до Словения, но бил хващан и депортиран обратно в Сърбия.

"Ще опитам отново ... семейството ми е във Франция и приятелката ми е в Италия", каза Мохамед.

От No Name Kitchen мигрантите получават две хранения на ден, вода, дрехи, обувки и палатки.

„Дори и да е студено, няма значение, те ще продължат да се опитват, защото няма ... никаква еволюция в живота им в лагерите, каза Бруно Алварес от No Name Kitchen.

Мигрантите, които не могат да си позволят да плащат на контрабандисти, често се скриват при преминаващи камиони и товарни влакове или се качват отгоре им. Наскоро афганистанско момиче беше убито от влак, докато тя и семейството й се опитваха да влязат в Хърватия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 0
popo323
преди 6 години
А защо не ги връщат по родните им високо "цивилизовани и развити" ислямски държавици !Тези на Европа за какъв *** са й !Всички само мъже , лъжат за роднини и подобни , на практика напълно необразовани и неграмотни , какво точно търсят в Европа , за която исляма е напълно неприемлива религия !Защо не бягат за ислямски държавици , да бъдат с подобни неграмотни едноверци и да са щастливи да бият по цял ден чела в бетона по измисленият Аллах .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още