IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинският парадокс: Пълните силози изправят пред глад десетки милиони хора по света

Пристанищата в района на Одеса трябва да бъдат отворени спешно, за да се предотврати световна продоволствена криза

13:30 | 13.05.22 г. 29
<p>
	Силози и кранове в района на пристанището в Одеса. <em>Снимка: Christopher Occhicone/Bloomberg</em></p>

Силози и кранове в района на пристанището в Одеса. Снимка: Christopher Occhicone/Bloomberg

Става все по-ясно, че пристанищата в района на Одеса в Южна Украйна трябва спешно да бъдат отворени отново, за да се предотврати световна продоволствена криза.

На 10 май президентът на Украйна Владимир Зеленски призова международната общност да предприеме незабавни стъпки за прекратяване на руската блокада на пристанищата на страната му, за да позволи доставките на пшеница и да предотврати глобална продоволствена криза, пише Emerging Europe.

Украйна е един от най-големите износители на пшеница и царевица в света.

След като черноморското пристанище Одеса беше поразено от ракети, Зеленски коментира: „За първи път от десетилетия няма обичайно движение на търговския флот, няма нормално функциониращо пристанище в Одеса. Вероятно това не се е случвало в Одеса след Втората световна война“.

По думите му без селскостопанския износ на Украйна десетки страни в различни части на света вече са на ръба на недостига на храна и с течение на времето ситуацията може да се влоши.

Призивът на Зеленски за прекратяване на блокадата на Одеса бе отправен само дни, след като Световна програма по прехраната (WFP) на ООН направи подобен призив. Организацията заявява, че само повторното отваряне на пристанищата на Украйна може да предотврати задаващата се заплаха от глад в някои части по света.

Силозите са пълни

WFP заяви, че този ход ще позволи на храната, произведена в Украйна, да тече свободно към останалия свят, както и да се избегне изхвърлянето на хиляди тонове зърно.

„В момента силозите за зърно в Украйна са пълни. В същото време 44 млн. души по света са изложени на глад. Трябва да отворим тези пристанища, за да може храната да влиза и излиза от Украйна. Светът го изисква, защото стотици милиони хора в световен мащаб зависят от тези доставки“, коментира изпълнителният директор на WFP Дейвид Бийзли.

„Времето ни изтича и цената на бездействието ще бъде по-висока, отколкото някой може да си представи. Призовавам всички замесени страни да позволят на тази храна да отпътува от Украйна за там, където е най-необходима, за да можем да предотвратим задаващата се заплаха от глад“, казва той.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, който посети Одеса по-рано тази седмица, също съобщи, че е видял силози, пълни със зърно, пшеница и царевица, които не могат да бъдат изнесени.

Според WFP, освен ако пристанищата не се отворят отново, украинските фермери няма да имат къде да съхраняват следващата реколта, която ще съберат през юли и август. „Резултатът ще е прахосани планини от зърно, а в някои страни има катастрофална криза на глада“, допълва организацията.

Цените на храните се покачват

Преди нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари по-голямата част от храната, произведена в Украйна, се изнасяше от седемте ѝ черноморски пристанища. Повече от 50 млн. метрични тона зърно са преминали през пристанищата през осемте месеца преди началото на войната, а износът е достатъчен, за да изхрани 400 млн. души.

Смущенията, причинени от войната, доведоха до поскъпване на храните до рекордно високи нива. През март експортните цени на пшеницата и царевицата се повишиха съответно с 22% и 20% в допълнение към рязкото увеличение през 2021 г. и началото на 2022 г.

Киев започна да придвижва част от ключовия си износ през румънското пристанище Констанца, главно селскостопанска продукция. Натовареността на пристанището обаче, както и несъвместимостта на украинските и румънските железопътни линии, ограничават количеството стоки, които се движат оттам.

Миналия месец правителството на Румъния обяви планове за "бърза“ рехабилитация на жп линията, която минава от Украйна през Молдова до пристанищата на страната, но не посочи времева рамка за приключването на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 0 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Не напълни ли укpoпия морето с мини? Тогава мислеха ли за световният глад? Иначе не са чак толкова важни - Русия и Индия ще компенсират разликата ппц. Но да - трябва да им се позволи да поизнесат житце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 2
todor6104
преди 1 година
Русия - Украйна не е ли като България - Македония, само дето не сме почнали на се стреляме. Македонците ги насъскват Сърбия и Русия, Украинците ги подстрекават Американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
georgi_shum
преди 1 година
Факт :) някой хора само от рента изкарват 6-7 цифрени суми годишно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
не, просто ми писна от копейки и повтарящите им се опорки... тъъпня до тъъпня и все едно и също... без грам мисъл!... кво се опитваш да ме убедиш, че това дето го виждам по България, всъщност е друго... и ако не съм съгласен, значи съм платен, хаххаха.. познавам хора дето станаха милонери от земеделие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Платен лай.но0.мет. По това се познавате - винаги лични обиди. И винаги с езика на дЪто козяшко. Гледам какво има в магазините, не това, което расте на вилата ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
разгромена ти е устата от лапане на руски мишки... излез от тролската ти хралупа и обиколи България да видиш че навсякъде нивите са засяти и реколтата от тях ще ни стигне за поне три години ядене на корем ... без да садиме догодина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Какво ме брига ШАШТ, след като българското селско стопанство е разгромено? Ядем изключително вносни зеленчуци и плодове и това се смята за нормално. От не нормалници, разбира се. А това е пълен абсурд, но такива като тебе се радват на разгрома на бългаското селско стопанство. В България никога не е имало такива латифундии и латифундисти, притежаващи огромни площи с монокултури. Това е убийствено за държавата, но за тебе е душевна радост. Защото толкова ти е съдържанието в черепухата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
Свободни съчинения на един класически тролейбус. Твоят любим Мордор например е с гъстота на населението от 8.5 души/km
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
грешна ти е опорката, лично съм взимал и пекъл семки... екстра качество от нашия чернозем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
само дето сащ са по голям производител на зърнени култури от мордор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още