Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Украинският парадокс: Пълните силози изправят пред глад десетки милиони хора по света

Пристанищата в района на Одеса трябва да бъдат отворени спешно, за да се предотврати световна продоволствена криза

Украинският парадокс: Пълните силози изправят пред глад десетки милиони хора по света

Силози и кранове в района на пристанището в Одеса. Снимка: Christopher Occhicone/Bloomberg

Става все по-ясно, че пристанищата в района на Одеса в Южна Украйна трябва спешно да бъдат отворени отново, за да се предотврати световна продоволствена криза.

На 10 май президентът на Украйна Владимир Зеленски призова международната общност да предприеме незабавни стъпки за прекратяване на руската блокада на пристанищата на страната му, за да позволи доставките на пшеница и да предотврати глобална продоволствена криза, пише Emerging Europe.

Украйна е един от най-големите износители на пшеница и царевица в света.

Още по темата

След като черноморското пристанище Одеса беше поразено от ракети, Зеленски коментира: „За първи път от десетилетия няма обичайно движение на търговския флот, няма нормално функциониращо пристанище в Одеса. Вероятно това не се е случвало в Одеса след Втората световна война“.

По думите му без селскостопанския износ на Украйна десетки страни в различни части на света вече са на ръба на недостига на храна и с течение на времето ситуацията може да се влоши.

Призивът на Зеленски за прекратяване на блокадата на Одеса бе отправен само дни, след като Световна програма по прехраната (WFP) на ООН направи подобен призив. Организацията заявява, че само повторното отваряне на пристанищата на Украйна може да предотврати задаващата се заплаха от глад в някои части по света.

Силозите са пълни

Още по темата
WFP заяви, че този ход ще позволи на храната, произведена в Украйна, да тече свободно към останалия свят, както и да се избегне изхвърлянето на хиляди тонове зърно.

„В момента силозите за зърно в Украйна са пълни. В същото време 44 млн. души по света са изложени на глад. Трябва да отворим тези пристанища, за да може храната да влиза и излиза от Украйна. Светът го изисква, защото стотици милиони хора в световен мащаб зависят от тези доставки“, коментира изпълнителният директор на WFP Дейвид Бийзли.

„Времето ни изтича и цената на бездействието ще бъде по-висока, отколкото някой може да си представи. Призовавам всички замесени страни да позволят на тази храна да отпътува от Украйна за там, където е най-необходима, за да можем да предотвратим задаващата се заплаха от глад“, казва той.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, който посети Одеса по-рано тази седмица, също съобщи, че е видял силози, пълни със зърно, пшеница и царевица, които не могат да бъдат изнесени.

Според WFP, освен ако пристанищата не се отворят отново, украинските фермери няма да имат къде да съхраняват следващата реколта, която ще съберат през юли и август. „Резултатът ще е прахосани планини от зърно, а в някои страни има катастрофална криза на глада“, допълва организацията.

Още по темата

Цените на храните се покачват

Преди нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари по-голямата част от храната, произведена в Украйна, се изнасяше от седемте ѝ черноморски пристанища. Повече от 50 млн. метрични тона зърно са преминали през пристанищата през осемте месеца преди началото на войната, а износът е достатъчен, за да изхрани 400 млн. души.

Смущенията, причинени от войната, доведоха до поскъпване на храните до рекордно високи нива. През март експортните цени на пшеницата и царевицата се повишиха съответно с 22% и 20% в допълнение към рязкото увеличение през 2021 г. и началото на 2022 г.

Киев започна да придвижва част от ключовия си износ през румънското пристанище Констанца, главно селскостопанска продукция. Натовареността на пристанището обаче, както и несъвместимостта на украинските и румънските железопътни линии, ограничават количеството стоки, които се движат оттам.

Миналия месец правителството на Румъния обяви планове за "бърза“ рехабилитация на жп линията, която минава от Украйна през Молдова до пристанищата на страната, но не посочи времева рамка за приключването на проекта.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (29)

   1| 2| 3    
4
 
0
 
29
преди 1 седмица
Не напълни ли укpoпия морето с мини? Тогава мислеха ли за световният глад? Иначе не са чак толкова важни - Русия и Индия ще компенсират разликата ппц. Но да - трябва да им се позволи да поизнесат житце.
2
 
1
 
28
преди 1 седмица
Русия - Украйна не е ли като България - Македония, само дето не сме почнали на се стреляме. Македонците ги насъскват Сърбия и Русия, Украинците ги подстрекават Американците.
0
 
3
 
27
georgi_shum до: khao
преди 1 седмица
Факт :) някой хора само от рента изкарват 6-7 цифрени суми годишно :)
0
 
3
 
26
khao до: Alex Silver
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
не, просто ми писна от копейки и повтарящите им се опорки... тъъпня до тъъпня и все едно и също... без грам мисъл!... кво се опитваш да ме убедиш, че това дето го виждам по България, всъщност е друго... и ако не съм съгласен, значи съм платен, хаххаха.. познавам хора дето станаха милонери от земеделие...
3
 
1
 
25
Alex Silver до: khao
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Платен лай.но0.мет. По това се познавате - винаги лични обиди. И винаги с езика на дЪто козяшко. Гледам какво има в магазините, не това, което расте на вилата ми.

Още от Централна и Източна Европа
Последните защитници на "Азовстал" са се предали, Русия обяви край на обсадата