Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

В борбата с коронавируса Кипър намалява ДДС

Страната дава до 70% субсидия за заплати и заделя 700 млн. евро за данъчни и осигурителни облекчения

В борбата с коронавируса Кипър намалява ДДС

Снимка: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg

„Преживявали сме и по-тежки кризи и се справихме, и сега ще успеем”, заяви финансовият министър на Кипър Константинос Петридис в неделя. Увереността му прозвуча, докато на маратонски пресконференции и разговори с граждани, продължили до късно вечерта, той разясняваше приетите по-рано следобед от правителството мерки за смекчаване на икономическите и социални последици от новата епидемия.

От „напомняне” нямаше нужда. Несигурността, напрежението и страхът на бизнеса и хората как ще оцелеят финансово, породени от бързото разпространение на коронавируса и на отрова, събудиха в Кипър спомени за кошмара от същите мартенски дни преди 7 години. През март 2013-а правителството на президента Никос Анастасиадис трябваше да приеме драстични икономически и социални мерки, включително безпрецедентното в Европейския съюз „подстригване” на негарантираните банкови депозити, за да спре страната от фалит. Кипърци още негодуват срещу „спасителната програма”, наложена тогава от тройката международни кредитори.

7 години по-късно Кипър отново е „изправен пред извънредна ситуация”, както подчерта президентът Никос Анастасиадис, и правителството му отново приема „спасителен план” за икономическото си оцеляване. В борбата с кризата заради коронавируса Кипър хвърля мощни финансови ресурси, натрупани именно в годините на възстановяване след колапса от 2013-а.

Затворени и без lockdowm

Въпреки, че в изявлението си в неделя, след извънредното заседание на правителството, президентът Анастасиадис не обяви официално lockdowm, на практика страната е „затворена”.

С решението на правителството от 6 ч. в понеделник /16 март/ задължително се затварят за 4 седмици търговски центрове, молове, магазини, развлекателни центрове, клубове, кина и театри, музеи, библиотеки, спортни зали, бръснаро-фризьорски салони и други.

Други частни компании спират работа, защото заради предпазните мерки и ограничения губят бизнеспартньорите и са в невъзможност да работят по договорите и обектите си.

Анкета

Смятате ли за достатъчни икономическите мерки, които правителството въвежда за борба с ефектите от коронавируса?

Коментирай

Хотелите в страната се затварят до 30 април, като правителството им даде срок от 6 дни, за да изпратят настанените в тях в момента.

След въведените ограничения за влизане в страната редица авиокомпании отмениха полетите си и така островът остава без връзка със света.

Една седмица от разпространението на коронавируса в Кипър – първият случай на заразен с него бе потвърден в понеделник /9 март/, бе достатъчна правителството да подготви и приеме многообхватен и детайлно разработен план за подкрепа на бизнеса, работещите и уязвимите социални групи.

Времето за реакция критично притиска Кипър, както и всички други европейски държави. Докато кабинетът приемаше новата програма, в страната имаше 19 потвърдени случаи на заразени с коронавирус. Само часове след обявяването й регистрираните пациенти станаха 26. В края на първия ден от прилагането й, в който фирмите още пренастройваха работата си и търсеха допълнителни указания, броят им се увеличи на 46.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
1
 
7
Dr. Vatnikov до: Repoman
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Абсолютно сериозно, да.
Всяко такова действие струва много пари на бюджета.
Кой мислиш, че ще плати сметката, натрупана от несъбрани данъци?
Ще ти подскажа - ние.
Защото ако не я платим, утре няма да има пари за пенсии, заплати на лекари, полицаи и тн.
Или да вземем кредит?
Я виж какво се случва с най-големите поддръжници на социалните мерки, които години наред бяха социално щедри, като Италия, а сега са с 300% дълг спрямо БВП?!
1
 
6
 
6
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Говорим за Кипър, който преди 6-7 години се наложи да конфискува част от банковите депозити на вложителите за да не фалира. Тъй че внимавайте кой давате за пример.
3
 
2
 
5
ert
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Време е да се намали ДДС-то за лекарства и храни у нас, за да се помогне на народа в борбата с вируса. Нали това искаме всички?
1
 
5
 
4
Repoman до: Dr. Vatnikov
преди 4 месеца
Това сериозно ли? Значи по белия свят може, а у нас не може? Звучи ми като обика към Владко Горанов, че нападжиите у нас ги няма никакви.
0
 
4
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
На мен ми е чудно тая година, как ще закърпят бюджета, акцизите са едно голямо перо от него, а по-малко пътувания => по-малко използвано гориво => по-малко акциз от горивата.

Още от Централна и Източна Европа
Помпео подписа договора за повече американски войски в Полша