IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загребската борса спря търговията на 8 компании поради риск от "изчезване"

Компаниите са част от силно задлъжнелия хранителен концерн "Agrikor", който може да попадне в ръцете на кредиторите

13:13 | 22.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Загребската фондова борса временно прекрати търговията с осем компании от групата на изпадналия в затруднение хранителен концерн Agrokor, докато обстоятелствата около плана за уреждане на дълга му бъдат оповестени публично, съобщи SeeNews. 

Акциите на производителя на замразени храни Ledo, хранителната компания Belje, месопреработвателната компания PIK-Vinkovci, селскостопанския конгломерат Vupik, производителя на майонеза и маргарин Zvijezda, компанията за безалкохолни напитки и вода за бутилиране Jamnica, са временно спрени от търговия.

Загребската борса съобщи, че е взела решение въз основа на информация, според която ще бъде създаден изцяло нов Agrokor. Тези обстоятелства могат да окажат силно влияние върху цените на акциите на компаниите.

„Възникна ситуация, при която е необходимо да се защитят инвеститорите чрез спиране на търговията с акции на въпросните компании, докато обществеността не бъде напълно и точно информирана за обстоятелствата", отбеляза загребският борсов оператор.

Agrokor обяви в сряда, че неговите кредитори са одобрили план за уреждане на дълга - суап за дълг срещу дялов капитал и частично отписване на дълга от общо 5,5 млрд. евро според данни на Ройтерс.

Според плана кредиторите ще поемат пълен контрол върху новото холдингово дружество и неговите дялове, към които ще бъдат прехвърлени активите на здравите сегменти от групата Agrokor.

Това доведе до спекулации в медиите, че ще бъдат създадени нови Ledo, Jamnica, Belje и други компании, които ще премахнат съществуващите акционери. Кредиторите ще станат 100% собственици и ще имат пълен оперативен контрол върху новото холдингово дружество и неговите дружества.

Търговията с акциите на осемте компании ще бъде възстановена, след като инвеститорите имат необходимата информация, за да вземат инвестиционни решения.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още