IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

41% от БВП в Г20 се контролират от популисти

През последните десет години техният контрол е нараснал близо 10 пъти от 4% през 2007 г.

11:00 | 05.06.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Властта на демократите върху големите икономики отслабва. В групата на 20-те най-големи икономики в света за последните десет години се наблюдава значителен спад. В момента едва 32% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страните в нея се контролират от системни демократични партии спрямо дял от 83% през 2007 г.

Това показва анализ на икономиста Том Орлик за Bloomberg Economics.

В същото време за десетгодишния период властта на популистките партии е нараснала до контрол на 41% от БВП спрямо едва 4% преди това.

„Това е значителна промяна в начина, по който се управлява икономиката“, посочват в своя статия Орлик и икономистът Джъстин Хименес. „Досега не е имало голямо отрицателно влияние върху растежа и финансовата стабилност. Може би е само въпрос на време?“, посочват още те.

В основата на възхода на популизма и авторитаризма е провалът на западните демокрации да се справят с последствията от глобализацията и новите технологии. Конкретният катализатор бе световната финансова криза от 2008 г. и високата безработица, която я последва, отразявайки неуспехите на системните партии.

В същото време популистикет партии – със своите обещания да защитят обикновените хора от корумпираните елити, предлагат логично решение на сложни политически въпроси и национално обединение, поставено на първо място, посочва Bloomberg.

Според представените данни недемократичните режими като тези в Китай, Русия, Саудитска Арабия и Турция, контролират 24% от БВП на Г20, въпреки че трябва да се отбележи, че само Пекин отговаря за 19% от 8% десетилетие по-рано.

Според Орлик ръстът на брутния вътрешен продукт в Г20 като цяло се е ускорил до 3,8% през 2017 г., което е най-бързото му темпо от 2011 г. насам. По думите му това се дължи на факта, че повечето популистки правителства в момента наследяват една възходяща икономическа тенденции. Новият фискален пакет на САЩ, както и подкрепящите бизнеса позиции на Китай и Индия също са фактор за растежа.

„Регулациите с високо качество и ефективността на управлението са свързани по-тясно с растежа, отколкото с демократични ценности като (свободен – бел. ред.) глас и (поемане на – бел. ред.) отговорност“, посочва Орлик.

Въпреки това според него ефективността на правителствата и високото качество на законодателството е трудно да бъдат поддържани без политически дебат и отчетност на лидерите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
По-*** статия скоро не бях чел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още