IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс: Данък върху роботите ще спаси работните места на хората

Според основателя на Microsoft не бива да се стига до пълно изместване на хората от работните им места

09:29 | 04.11.18 г. 1
<p>
	Бил Гатес. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Бил Гатес. Снимка: Архив Ройтерс

Американският милиардер Бил Гейтс, основател на Microsoft, очаква в бъдещето данъчната система да се промени с въвеждането на специални данъци върху роботите, които да позволят запазването на работните места на хората, предаде ТАСС и БТА, цитирайки интервю за в. "Никей".

"Благодарение на идеята, че роботите ни помагат да произвеждаме повече стоки и услуги с участието на по-малко хора, ние спряхме да определяме работата като единственото, за което сме се родили", заявява Гейтс, като отбелязва, че това поставя въпроса за прекарването на освободилото се време.

"Разбира се, аз не казвам, че трябва изкуствено да забавяме процеса на автоматизация", подчерта милиардерът. Според него обаче не бива да се стига до пълно изместване на хората от работните им места.

"Основната идея на данъчното облагане е, че можете да облагате капитала или работната сила, а роботът е вид капитал. Сега има редица данъци върху работната сила, например подоходния, но с времето хората ще искат да стимулират създаването на работни места, вероятно ще имаме различни отчисления и субсидии, за да се повиши търсенето на обикновени сътрудници", смята Бил Гейтс. Според него в бъдеще ще нараства данъчното облагане на капитала и друго имущество, включително роботите. Това няма да изисква забрана на производството на човекоподобни роботи и организацията на производството, в което участват. Системата за данъчно облагане обаче ще бъде структурирана така, че предприемачите да искат да разгледат възможността да наемат хора.

"В момента системата фактически ни тласка в обратната посока", посочи основателят на Microsoft.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Гейтс за пореден път се опитва да отклонява вниманието от реалния проблем, защото всяко решение би засегнало неговия финансов интерес. Хората нямат нужда от сегашните си работни места за 40 часа седмично и с удоволствие биха работели и за 10 часа седмично или дори за 1 час седмично. Целта на икономиката е да елиминира нуждата от това да се работи много, а не да се създава нова и нова работа. Но за да може хората да печелят от роботизацията първо трябва да се спре глобализацията и после да се спре всякаква миграция от Африка и Близкия Изток към Европа и САЩ и всички мигранти и наследници на такива дошли в посления век трябва да се репатрират обратно по родните места в пустинята и джунглата по палмите от където са дошли. Така социалната система ще стане ненужна и доходите отново ще тръгнат нагоре, а спреният внос ще донесе голяма инфлация в цената на труда, а точно от това се страхуват Гейтс и подобните му. Гейтс знае, няма значение какви данъци ще се въведат при положение, че той и подобните му няма да ги плащат така или иначе и ще произвеждат я в Китай, я в Индия, или Пакистан, или Малайзия или Африка, където данък няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още