Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

До 2050 г. около 5 млрд. души може да изпитват недостиг на вода

Световното търсене на вода се увеличава с 1% всяка година и ще продължи да расте значително в идните 20 години

До 2050 г. около 5 млрд. души може да изпитват недостиг на вода

Снимка: Архив Ройтерс

Около 3,6 млрд. души живеят в райони с потенциален недостиг на вода поне един месец в годината и броят им може да се увеличи до 5,7 млрд. души до 2050 г., предупреждава ЮНЕСКО в свой доклад, цитиран от CNBC.

В изданието за 2018 г. на Световния доклад на ООН за развитие на водните ресурси, публикуван днес, се казва, че световното търсене на вода нараства с около 1% всяка година и ще „продължи да расте значително“ в идните 20 години.

Природосъобразните решения имат важна роля както за подобряването на качеството на водата и на водоснабдяването, така и за смекчаването на последиците от природните бедствия, казва се в доклада.

Още по темата
„Нуждаем се от нови решения за управлението на водните ресурси, за да отговорим на възникващите предизвикателства пред водната сигурност, породени от прираста на населението и климатичните промени“, съобщи в комюнике Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО.

„Ако не направим нищо, до 2050 г. около пет милиарда души ще живеят в райони с недостатъчен достъп до вода. Този доклад предлага природосъобразни решения за по-добро управление на водата. Това е сериозна задача, която всички ние трябва да изпълним заедно отговорно, за да предотвратим конфликти, свързани с водата“, отбеляза Азуле.

В доклада природосъобразните решения са определени като „вдъхновени и подкрепени от природата“. Те или използват, или имитират процеси, които се случват в природата, за да помогнат за подобряването на управлението на водите.

„На фона на ускореното потребление, все по-влошаващото се качество на околната среда и многостранните последици от климатичните промени очевидно се нуждаем от нови начини да управляваме конкурентното търсене на нашите ценни сладководни ресурси“, казва Жилбер Унгбо, председател на UN-Water президент на Международния фонд за развитие на земеделието.
 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
2
 
6
red6 до: Mavi Goz
преди 1 година
Няма профилна снимка
Тия ти руснаци, като са взели да си опазват земята и водата... леле мале. Я прочети малко къде са едни от най-замърсените и радиоактивни места на земята? За радиоактивност ще ти дам един жокер. Не е нито Чернобил (достижение на великия руски инженерен ум + прекрасен мениджмънт) или Фукушима... Да не се изненадаш нещо...
0
 
1
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Питейна вода отдавна „добиват“ от морета и океани, както и от близост до всякакви „незамърсяващи“ производства, ... само че вече на дневен ред са не само химикалите и сие, но и разлагащата се пластмаса:

Major bottled water brands found to be contaminated with microplastics
http://bgr.com/2018/03/15/bottled-water-plastics-contamination-study/
1
 
5
 
4
Mavi Goz до: Владимир Данев
преди 1 година
То и капчица нефт и газ не могат да напуснат земята, да не говорим, че и една кинта не може, ама това не пречи едни да имат по много, а други да си скъсват за дника да получат по малко, колкото да преживеят и отработят правото си да дишат... ;) :lol: Иначе - комунизъм, ама нали в тоя сайт това е мръ^сна дума... ;) :lol:
2
 
9
 
3
преди 1 година
Начи, към 2050, Русия, освен на нефт и газ, ще е най-богатата (може би заедно с Канада - тоя път може Саудитска Арабия да я нема вече на картата) на вода страна... И пак некои ше чекат Северен и Южен (воден) паток от там, та да не изпукат от жажда, както сега чекат газец от там, та да мърдат... :lol: После пак некой да напише, че рушняците са тъ^пи, щото имат оръжия и мислят първо как да си опазят земята, па после колко и какво пазаруват... И пак ше разменят мерцедеси и бентлита, тоя път срещу вода, а големите анализатори ше им викат вече, че са една азиатска чешма.... :lol:
1
 
6
 
2
преди 1 година
Всеки човек с елементарни знания по физика и структурата на Земята би трябвало да знае, че подземните и надземни води, или целият воден ресурс на планетата е затворена система и нито капка вода не може да я напусне. Земята знае, как да я съхранява и рециклира, въпреки упоритото вандалско невежество на дегенеративното, /с малки изключения/ човечество. Водата, е най стария и най мъдър учител в училището наречено Живот. Щом човеците са доволни, че броят им вече, е над 7 000 000 000 и приемат това за своеобразен рекорд, значи са пропуснали уроците по баланс на приръста.

Още от Други
На всеки 1000 авиогости се губят или повреждат по 5,69 броя багаж