IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа може да се окаже неподготвена за модерните заплахи

НАТО се подготвя за грешната война, пише в анализ европейското издание Politico

11:16 | 13.02.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

НАТО се готви за грешната война, пише в анализ европейското издание Politico. В момента армията на Алианса наброява 3 млн. военни и голямо количество военна техника. Но утрешните битки едва ли ще бъдат конвенционалните - за териториална доминация, и съюзниците трябва да се подготвят за защита от хибридни атаки.

Според Politico европейските държави са сред най-слабо подготвените за хибридните войни. САЩ също не са много по-напред и според анализи в момента страната може да загуби войната, водена на новото поле, с Русия или Китай.

Пример как може да бъде водена хибридна война е енергетиката. В Германия например има повече от 2 хил. централи, които произвеждат енергия. В днешно време е достатъчно мрежата да бъде хакната и токът за хиляди спира. Това не означава просто домакинствата да постоят на тъмно. Това парализира дейността на целия регион, а подобни атаки са трудни за предсказване и проследяване.

Друга цел могат да бъдат подводните кабели, които пренасят почти целия интернет трафик и трансакции за поне 10 трилиона долара на ден. Дори и един от тези кабели да бъде повреден, това би довело до хаос в редица сектори, сред които търговия на дребно, транспорт и т.н.

И ето, че тук сме изправени пред парадокс - НАТО укрепва своите конвенционални военни сили, което от своя страна кара "вражеските" държави да търсят алтернативни форми на войната. Те освен това са на мнение, че агресивен акт като нападение над енергийната мрежа не може да бъде определен като акт на война.

Всъщност енергийните компании вече започват да страдат от растящ брой хакерски атаки. Politico посочва, че между 1992 година и 2006 година Русия е извършила 55 "енергийни атаки". През 2015-2016 година руски хакери са получили достъп до имейли на работещи в датското Министерство на отбраната.

Някои страни вече започват да променят тактиката - Швеция например съобщи през януари, че ще създаде нова държавна агенция - за психологическа защита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
kalendar
преди 6 години
Ето още един с компетенцита на Дилянчето:)Сигурно същите несретници като тебе и тоя, дето бачка по строежите в Канада, са викали и срещу правата на жените да гласуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 6 години
не се отчайвай, и ти ще си намериш хубаво момче :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
pinoccio
преди 6 години
Да, де, ама хубавите момчета изчезнаха - фрустрирани и натикани в сенките на времето като сексуални посегатели и дискриминатори. А деца не се правят с диалозите на Платон. Ние сега скачаме срещу Истанбулската конвенция, ама тя защитава , каквото е останало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
comet
преди 6 години
Относно модерните заплахи: писмото е написано от българин с опит в Канада за опасността от *** движенията за младите хора и децата.Ако тази конвенция се приеме, това е началото на края.https://***.facebook.com/notes/%D0%BF-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2/%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D1%82%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B5-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F/1988374694712780/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
khao
преди 6 години
напълно съм съгласен с теб ... жълтата преса като прави анализи винаги е супер смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 6
national power
преди 6 години
Делянче мацко намери си едно хубаво момче народете си дечица енергетиката я остави на хора които разбират които това са учили.Не преписвай тъпотии от западната преса.Как си представяш една атомна централа в която компютъра който управлява работата на реактора или пък неговите технологични защити да е свтрзан с интернет?Намалете холивудските *** и фантазии.В днешно време всеки *** и *** освен от политика футбол и жени взе да разбира и от енергетика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още