Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Европа може да се окаже неподготвена за модерните заплахи

НАТО се подготвя за грешната война, пише в анализ европейското издание Politico

Европа може да се окаже неподготвена за модерните заплахи

Снимка: Архив Ройтерс

НАТО се готви за грешната война, пише в анализ европейското издание Politico. В момента армията на Алианса наброява 3 млн. военни и голямо количество военна техника. Но утрешните битки едва ли ще бъдат конвенционалните - за териториална доминация, и съюзниците трябва да се подготвят за защита от хибридни атаки.

Според Politico европейските държави са сред най-слабо подготвените за хибридните войни. САЩ също не са много по-напред и според анализи в момента страната може да загуби войната, водена на новото поле, с Русия или Китай.

Пример как може да бъде водена хибридна война е енергетиката. В Германия например има повече от 2 хил. централи, които произвеждат енергия. В днешно време е достатъчно мрежата да бъде хакната и токът за хиляди спира. Това не означава просто домакинствата да постоят на тъмно. Това парализира дейността на целия регион, а подобни атаки са трудни за предсказване и проследяване.

Друга цел могат да бъдат подводните кабели, които пренасят почти целия интернет трафик и трансакции за поне 10 трилиона долара на ден. Дори и един от тези кабели да бъде повреден, това би довело до хаос в редица сектори, сред които търговия на дребно, транспорт и т.н.

И ето, че тук сме изправени пред парадокс - НАТО укрепва своите конвенционални военни сили, което от своя страна кара "вражеските" държави да търсят алтернативни форми на войната. Те освен това са на мнение, че агресивен акт като нападение над енергийната мрежа не може да бъде определен като акт на война.

Всъщност енергийните компании вече започват да страдат от растящ брой хакерски атаки. Politico посочва, че между 1992 година и 2006 година Русия е извършила 55 "енергийни атаки". През 2015-2016 година руски хакери са получили достъп до имейли на работещи в датското Министерство на отбраната.

Някои страни вече започват да променят тактиката - Швеция например съобщи през януари, че ще създаде нова държавна агенция - за психологическа защита.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова
Още по темата: Други НАТО хибридна война

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
4
 
6
kalendar до: comet
преди 9 месеца
Ето още един с компетенцита на Дилянчето:)
Сигурно същите несретници като тебе и тоя, дето бачка по строежите в Канада, са викали и срещу правата на жените да гласуват.
0
 
4
 
5
khao до: pinoccio
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
не се отчайвай, и ти ще си намериш хубаво момче :):):)
3
 
4
 
4
pinoccio до: national power
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Да, де, ама хубавите момчета изчезнаха - фрустрирани и натикани в сенките на времето като сексуални посегатели и дискриминатори. А деца не се правят с диалозите на Платон. Ние сега скачаме срещу Истанбулската конвенция, ама тя защитава , каквото е останало.
3
 
3
 
3
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Относно модерните заплахи: писмото е написано от българин с опит в Канада за опасността от джендър движенията за младите хора и децата.
“Ако тази конвенция се приеме, това е ‘началото на края’.”
https://www.facebook.com/notes/%D0%BF-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2/%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D1%82%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B5-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F/1988374694712780/
5
 
8
 
2
khao до: national power
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
напълно съм съгласен с теб ... жълтата преса като прави анализи винаги е супер смешно.

Още от Други
EESC: ЕС трябва да отдели 40% от бюджета си за ограничаване на въглеродните емисии