IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за производство на ток от ВЕИ уверено намаляват

Сред най-конкурентните проекти са ВЕЦ и ПАВЕЦ, показват наблюденията на МАЕ

10:47 | 16.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разходите за производство на енергия от възобновяеми източници намаляват през последните години, показват наблюдения на Международната агенция за енергетика (МАЕ).

От Агенцията анализират различни проекти на базата на нормираната стойност на електроенергията (LCOE), тоест цената на произведената продукция през целия жизнен цикъл на централата, като се отчетат всички нужни инвестиции, разходи и приходи.

Анализите на МАЕ показват, че на тази база разходите на зелените технологии намаляват все повече и вече са под разходите от конвенционалните централи (на изкопаеми горива, а дори и за ядрените мощности). Една от причините да бъдат по-конкурентни са по-ниските разходи за емисии.

Според оценките най-ниска цена на произведената енергия до 2025 година ще имат вятърните централи, разположени на сушата. Соларните панели също могат да бъдат много конкурентни, но това зависи от климатичните условия, в които са поставени.

Намаление на разходите се наблюдава и по отношение на офшорните вятърни турбини.

Едни от най-конкурентните проекти обаче са ВЕЦ и ПАВЕЦ, отбелязват още от Агенцията. Техните разходи обаче са доста специфични и индивидуални за всеки проект.

Специфични и зависими от региона са и разходите на новите ядрени централи. Нормираната стойност на електроенергията през 2020 година обаче се оказва по-ниска спрямо оценките през 2015 година. Ядрените централи ще бъдат с най-ниски разходи до 2025 година, като единствено големи водни проекти могат да бъдат конкурент. Дългият живот на ядрените централи е плюс по отношение на нормираната стойност на произведената електроенергия.

От МАЕ обръщат внимание на регионалните различия. Като цяло зелените централи са по-конкурентни от конвенционалните. Но в страни като Япония, Южна Корея и Русия тези източници отстъпват пред изкопаемите ресурси и ядрената енергия.

В Европа вятърните турбини - в морето и на сушата, са по-конкурентни от новите газови централи и ядрени мощности.В същото време ниската цена на природния газ в САЩ прави газовите централи с по-добра себестойност на продукцията от останалите варианти.

В Китай и Индия пък конкурентни цени имат соларните и вятърните турбини на сушата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още