IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция ще спре операциите в Сирия, щом всички бежанци се върнат по домовете си

Правителството в Анкара заяви, че няма да прекрати военните действия, докато всички 3,5 млн. души не се завърнат обратно в родината си

19:15 | 23.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Турски военни и военна техника край границата със Сирия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турски военни и военна техника край границата със Сирия. Снимка: Ройтерс

Турските военни операции в Сирия ще продължат, докато „всички терористи не бъдат елиминирани“ и 3,5-те млн. бежанци не се завърнат в родината си, заявиха властите в Анкара в четвъртия ден от операция „Маслинова клонка“ срещу сирийските кюрди в град Африн.

„Нашите операции ще продължат, докато регионът не е напълно прочистен от сепаратистката терористична организация и около 3,5-те млн. сирийци, които се укриват в Турция, не са способни да се завърнат безопасно“, заяви президентският говорител Ибрахим Калън, цитиран от турския вестник Hurriyet Daily News.

По-рано днес се проведе среща на турското държавно ръководство, посветена на сигурността, председател на която бе държавният глава Реджеп Ердоган.

Според турските власти организациите на сирийските кюрди, сред които и Сирийският демократичен съюз (PYD) и Отрядите за защита на народа (YPG), са клон на Кюрдската работническа партия, обявена за терористична организация както от Анкара, така и от Брюксел и Вашингтон. 

Според САЩ обаче сирийските кюрди са съюзници в борбата срещу „Ислямска държава“, осигурявайки им военна подкрепа.

Подобно на Калън, премиерът Бинали Йълдъръм също обеща операциите да продължат, докато „последният терорист не бъде премахнат от региона“. „Каквото и да ни струва, ние ще премахнем терористичния коридор, който те се опитват да създадат“, каза още министър-председателят, призовавайки YPG да свалят оръжие и да „престанат да създават неприятности“.

По думите на президентския говорител операцията в Африн върви „успешно и по план“, като опозиционното обединение Свободна сирийска армия и турските военни сили продължават настъплението си. Калън също така отново заяви, че действията на Анкара са насочени само срещу терористичните организации в региона, а не срещу конкретни етнически групи.

В същото време след днешното заседание външният министър Мевлют Чавушоглу посочи, че Турция иска да избегне каквито и да е било сблъсъци с руски, американски или сирийски сили, но ще предприеме необходимите стъпки за гарантиране на сигурността си.

Вашингтон и Москва имат свои части в Сирия и вече призоваха Анкара да ограничи действията си.

„Нашата цел не е да влизаме в сблъсъци с руснаците, сирийския режим или САЩ, а да се борим с терористичната организация“, каза той, цитиран от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още