IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ има идея за увеличаване на ликвидността на енергийната борса

Холдингът ще поиска от ЕК разрешение държавните производители да предлагат електроенергията на борсата в платформата за дългосрочни договори

19:12 | 20.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще поиска от Европейската комисия (ЕК) промяна в ангажиментите на държавните енергийни дружества да предоставят енергия за търговия на платформата „ден напред“ на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Целта е АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток" 2 и Националната електрическа компания (НЕК) да предлагат електроенергия си и на платформата за дългосрочни договори, посочват от Министерството на енергетиката. 

Идеята е дискутирана по време на среща във ведомството, на която са обсъдени опасенията на бизнеса за поскъпването на електроенергията. Промяната е продиктувана и от промените, които предвиждат всички сделки с ток да минават през борсата от 1 януари 2018 година. 

Ангажиментите на АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица изток“ 2 и НЕК да предлагат определено количество енергия за търговия на борсата възникнаха като резултат от наказателна процедура срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ) за монопол в електроенергийния сектор. По този начин България избегна плащането на глоба. Според договореното с ЕК компаниите са задължени да предлагат определени количества на платформата за търговия в сегмента „ден напред“.

По данни на участници в пазара обаче има недостиг на пикова енергия, което е причина за повишаване на цените, докато в същото време от НЕК съобщават, че от предлаганите от тях количества ежедневно остават непродадени между 50 и 300 мегавата. 

Като друга мярка участниците в срещата се договориха да бъде обсъдена възможността за промяна на графиците за подаване на заявки към обществения доставчик (НЕК). В момента тези заявки се подават до 14 часа. Ако това се случва по-рано през деня, ще осигури възможност свободни количества извън заявките също да бъдат предлагани на борсата и по този начин ще увеличи нейната ликвидност.

С цел повишаване на прозрачността на пазара и минимизиране на риска от манипулации Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще излезе с предписание към БНЕБ за промяна в механизма, по който се сключват сделките на екрана за непрекъсната търговия на борсата.

 

Свързани компании:

Българска независима енергийна борса ЕАД(ELBORSA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още