IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" поиска 3,5% повишение на цената на газа за март

"Газпром" не доставя газ над предварително договорените дневни количества, коментират от газовото дружество пред КЕВР

18:52 | 02.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

"Булгаргаз" поиска повишение на цената на газа с 3,5% до 113,73 лева за мегаватчас, съобщи по време на изслушване в парламентарната комисия по енергетика ресорният министър Александър Николов. Той коментира, че компанията е забавила максимално ценовото заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), за да може да бъдат направени точни разчети как ще се отрази кризата в Украйна върху доставките на газ и бизнеса и домакинствата.

На този етап няма нарушения на доставките нито на газ, нито на други енергоизточници, посочи още енергийният министър. От доклада на работната група на енергийния регулатор обаче е видно, че "Газпром Експорт" отказва да доставя повече от договорените дневни количества.

Искането на "Булгаргаз" ще бъде разгледано на открито заседание на КЕВР, насрочено за 4 март. От доклада на работната група е видно, че на 8 февруари компанията, вече под новото си ръководство, е прогнозирала цена от малко над 107 лева за мегаватчас, или намаление от около 1,7% спрямо цената, влязла в сила от 1 февруари.

На закритото заседание, провело се на 18 февруари, от КЕВР са поискали допълнителни обяснения дали са взети предвид всички възможни източници на природен газ - например директно от европейски борси, както и дали цената е сформирана на принципа на най-ниски разходи. От комисията изискват и отговор на въпроса защо "Булгаргаз" е закупил капацитет за съхранение на природен газ от други участници на пазара и дали цената на газа от "Чирен" е обоснована.

В отговор от газовата компания обясняват, че не са участници на газови борси в Европа и затова през 2021 г. не са купували газ с доставка през 2022 г. "Булгаргаз" може единствено да участва на търгове за разпределение на капацитет на входно-изходните точки на гръцката газопреносна мрежа, а в Гърция няма платформа за търговия с природен газ.

От КЕВР са категорични, че е било напълно възможно "Булгаргаз" да проучи възможности за купуване на газ от европейските пазари, посочвайки, че до средата на 2021 г. цената на газа не е надхвърляла 30 евро за мегаватчас, като до пролетта дори се е колебаела под нивото от 20 евро за мегаватчас.

Дружеството не предприема закупуване от алтернативни източници и защото в дългосрочните договори за доставка има клауза "take or pay", тоест дължат се плащания за договорените количества, независимо дали се взимат от страна на получателя, или не.

От отговорите на поставените въпроси става ясно, че "Булгаргаз" използва в микса си първо най-евтините източници на газ - от газохранилището "Чирен" и от Азербайджан, а недостигът се допълва с руския природен газ. Това коментираше и вече бившият директор на дружеството Николай Павлов по повод съмненията, че моделът на ценообразуване е неправилен и "Булгаргаз" умишлено е поискал повишение на цената на газа с 30% в началото на годината.

В крайна сметка от "Булгаргаз" са внесли късно снощи (1 март) новото ценово заявление с искане за цена от 113,73 лева за мегаватчас. Справка на дружеството на газовите борси в Европа показва, че газът с доставка през март се търгува при около 73 евро за мегаватчас. Искането ще бъде обсъдено на открито заседание, а след това процедурата предвижда КЕВР да определи окончателно цената на природния газ за този месец на закрито заседание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още