IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Енчев: Имаме потенциал за развитие на вятърната и слънчева енергия

Скоро въглеродът ще бъде новата валут, каза изпълнителният директор на CWP Europe

20:15 | 21.10.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Страната ни винаги е била износител на електроенергия. Имаме добър потенциал за развитие на вятърната и слънчева енергия, тъй като можем да интегрираме огромно количество вятър и слънце, така че да се превърнем в енергиен център на Балканите. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Димитър Енчев, изпълнителен директор на CWP Europe. 

"Скоро въглеродът ще бъде новата валута. С използването на ВЕИ бихме имали евтин ток. След като декарбонизираме енергийната система, ще привлечем международни компании, които биха искали да инвестират в България", каза гостът. 

Водещата компания за развитие на енергийни източници CWP и един от най-големите независими търговци на енергия в света Mercuria искат да инвестират над 1 млрд. лв. в нови ВЕИ проекти у нас. CWP Europe вече работи по развитието на 2 гигавата ВЕИ мощности в Югоизточна Европа на обща стойност 1,9 милиарда евро, като има амбиции да разшири дейността си с проекти за енергиен преход в България, Сърбия, Румъния и Украйна.

"Югоизточна Европа е въглеродно най-интезивният регион в Европа. Тук все още доминират въглищата. В контекста на европейската политика за декарбонизация и въглеродните цени на емисиите електроенергията ще стане по-скъпа", каза Енчев.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
vzhekoff
преди 2 години
Евлоги, 100% съм съгласен. Но който си е к.ре.тен, няма как да те разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Що се отнася за офшорните пък, засега забрави, в Черно море липсват край бреговете подобни обширни плитки зони,каквито има из северните морета и които позволяват там да се изграждат огромни такива вятърни паркове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Аве мозък, покажи ми един лесно достъпен незалесен хребет в България?Имаше един край Казанлък до Бузлуджа, и той вече си е използван, там се въртят 29 парчета по 2.5 мвт всяко, между другото не особено ефективно поради тежките зимни условия по българските хребети..Което води до това,че въпросните 29 парчета половината зима дремят обледени и неизползваеми точно когато вятърът е най-добър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Аве мозъци, в Гърция по гребетите има перки - в БГ няма, що тъй :)А и офшорни перки могат да се слагат бол, ама пак ще е бизнес за дупетати и измамници - както и бяха соларите досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Абе да речем за слънце горе долу може да се говори, макар че наистина условията са в най-добрия случай средни,но за вятърната си абсолютно прав.България е страна с ниски средни скорости на вятъра, единствено сносен район е както казваш около Каварна и Шабла, но там вече има доста, и освен това попада в миграционните пътища на птиците и дори и със сега инсталираните там машини има проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
ivanrog
преди 2 години
Хм, ти да видиш, имали сме потенциал за слънце и вятър. Честно казано от години следя темата и всички изследвания нищо подобно не казват - потенциала за слънце с нашето слънцегреене е достатъчно нисък, а за вятъра след като се напълни района на Каварна се изчерпа. За безвъглеродно производство нямаме алтернатива на АЕЦ, всичко останало е просто разтягане на локуми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още