IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕРП-тата са изпълнили 70% от инвестиционните си програми преди година

Преди КЕВР да реши за цената на тока от 1 юли, ще се проверява дали дружествата са инвестирали заявеното в програмите

18:05 | 14.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Преди една година Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е установила, че трите електроразпределителни дружества през първите две години на регулаторния период са изпълнили между 65 и 70% от инвестиционните си програми. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти след края на днешното заседание на енергийния регулатор, предава БТА.

Той допълни, че това е била причината КЕВР да не увеличи цената за пренос и достъп за третата година на регулаторния период.

Председателят на КЕВР не се нае да прогнозира каква ще бъде цената на тока от новия регулаторен период (от1 юли), защото до 31 март е срокът, в който всички електроразпределителни и електроснабдителни дружества са длъжни да предоставят своите заявления за цени. 

Той обаче подчерта, че от Комисията са много критични към подобни заявления. Затова, преди да се вземе решение какви ще бъдат цените на тока от 1 юли, ще се проверява дали дружествата са инвестирали това, което са заявили в инвестиционните си програми. Той посочи, че ако енергийният регулатор удовлетворява исканията за повишаване на цените, то цената на тока е трябвало всяка година да се повишава двойно.

Иванов обясни, че Комисията отхвърля всички претенции за повишаване на разходите от дружествата, защото счита, че не са крайно необходими.

"Това е причина през последните 3 години повишението на електроенергията да бъде само два процента и половина, което прави под един процент годишно повишение на цената на електроенергията. Няма такава стока в страната, която да задържа цената си по този начин", добави Иван Иванов.

По отношение на поисканото увеличение за второто тримесечие на цената на природния газ от "Булгаргаз" Иванов каза, че то няма да повлияе на цената на топлинната и електрическата енергия от 1 април, произвеждана по комбиниран начин, защото исканото увеличение е под 5 на сто и се счита, че не е значително. Той посочи, че през последната година цената на природния газ е била изменяна три пъти - от 1 октомври цената е била намалена със 7,29 на сто, от 1 януари 2018 г. е била повишена с 2,75 на сто, а предстоящото повишение е под 5 на сто.

"Ако се сумират тези изменения, ще се окаже, че цената на природния газ, която ще се плаща от директните потребители на природен газ, няма да се промени от тази, която беше преди една година", допълни Иванов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още