IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На 9 януари влизат в сила нови правила за борсовата търговия с ток

Асоциация настоява промените за работа на централизирания пазар на еленергия да се одобряват от КЕВР след обществено обсъждане

20:35 | 03.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Българска Независима Енергийна Борса ЕАД (БНЕБ) прие промени в Правилата за работа на централизирания пазар за покупко-продажба (ЦПДД) на електрическа енергия посредством двустранни договори, съобщиха от борсата.

Правилата влизат в сила на 9 януари и засягат правата и задълженията на борсовия оператор и на търговските участници.

Пазарни изисквания

С тях се определят оперативните процедури по организирането на тръжните сесии, механизмите за определяне на цената на електрическата енергия, търгувана на ЦПДД, както и процеса по управление на присъщите за търговията финансови рискове.

Според новите правила енергийната борса няма да е страна от сделките, сключени на централизирания пазар за покупко-продажба. По този начин участниците сами ще определят условията на пазара.

ЦПДД е създаден, за да предостави възможност на всички регистрирани търговски участници да търгуват електроенергия с различен срок на доставка.

Централизираният пазар за покупко-продажба е достъпен за всички юридически лица, присъстващи в регистъра на търговските участници на Електроенергийния системен оператор със статут "активен" и изпълнили всички изисквания за регистрация на ЦПДД, уточняват от енергийната борса.

Измененията на правилата са в резултат на последните промени в Закона за енергетиката, с които се въвежда задължението сделки с електрическа енергия по свободно договорени цени, сключвани от производители на електрическа енергия с обща инсталирана мощност над 5 мегавата, да се осъществяват на организиран борсов пазар на електрическа енергия, считано от 1 януари.

Ролята на КЕВР

Във връзка с публикуваните от енергийната борса нови правила на централизирания пазар на електроенергия от Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП) съобщиха, че в тях са отразени и част от предложенията, представени в официални становища до БНЕБ.

В браншовата организиция смятат, че енергийната борса полага усилия да адаптира правилата към промените на пазара, но настояват те да се одобряват от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), след като се проведе широко обществено обсъждане. 

В асоциацията са неудовлетворени от правилата, защото не са приети едни от най-съществените им искания.

Участие на клирингова къща

"Настояваме БНЕБ да бъде активна страна по всички сделки, каквато е логиката на приетите промени в Закона за енергетиката, които задължават всички производители с инсталирана мощност над 5 МВ да продават единствено на организиран борсов пазар", пише в изявление на браншовата оргонизация.

АСЕП счита, че е неотложно съществуването и на клирингова къща, която да обслужва и гарантира сделките.

Подкрепяме действията на Борсата за намаляване на действащата тарифа, но за изпълнение на новото задължение според Закона за енергетиката и предоставяне на широк достъп до платформата са необходими още усилия в тази посока. По-ниските такси ще се компенсират от по-големия брой регистрирани участници и няма да рефлектират негативно върху финансовата стабилност и приходите на БНЕБ, посочват от асоциацията.

Според експертите на асоциацията от новите правила се премахва действащото задължение всички сделки на екран “Hourly products” да бъдат Auto-matching и се дава възможност всички сделки да се сключват посредством Auto-matching или Click trading, без да са обосновани критериите за избор на вида механизъм.

Създаването и допускането на опции предполага избор на съществуващия механизъм „Click matching”. АСЕП настоява всички сделки да се сключват единствено чрез Auto-matching механизъм, който дава възможност сделките се сключват автоматично, когато има съвпадение между цена на оферта за продажба и оферта за покупка. Това значително намалява риска от злоупотреби, смятат в асоциацията.

Според тях сделката се сключва на офертна цена, посочена от търговския участник, подал първи своята оферта, но това не отговаря на принципите на механизма Auto-matching, където водеща трябва да е цената, а не времето.
От АСЕП напомнят, че борсовият оператор предписва срок, който никъде не е категорично упоменат или рамково ограничен. Това допуска дискриминационен подход за индивидуално определяне на срока от страна на БНЕБ, категорични са от асоциацията.

Според новите правила за работа БНЕБ не дължи лихви по внесени от търговските участници суми, но от АСЕП настояват да има лихви за неправомерно задържани суми.

Борсовият оператор актуализира финансовите лимити на всеки кръгъл час между 08:00 и 15:00 (централноевропейско време), но от асоциацията предлагат този срок да бъде намален до 14:00 (ЦЕВ), за да е съобразен с работното време на банките.

БНЕБ може да усвоява сума в размер на блокирания финансов лимит и да я нарежда под формата на банков превод на посочената от другия контрагент банкова сметка като неустойка. Според АСЕП борсовият оператор няма правомощия да се разпорежда със неустойките еднолично, защото подобни отношения с търговския участник би трябвало да се уреждат по установения съдебен път, като има възможност БНЕБ единствено да блокира сумата като гаранция до установяване на отношенията между участниците.

В асоциацията са на мнение, че след като не се изисква предоставяне на гаранционни обезпечения за плащане за срок по-малък от 31 дни, това отваря възможност за злоупотреби.

Новите правила дават право на БНЕБ да събира обезпечения за плащане на акциз и дължими мрежови услуги по преноса на електроенергия и достъпа до мрежата от крайни потребители на електроенергия, но АСЕП възразява срещу възможността да се събират обезпечения от борсовия опаратор, защото това не отговаря на правомощията му според действащата законова рамка Операторът не е страна при събирането на тези такси и данъци, посочват от АСЕП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още