IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството се надява на конкуренция между инвеститори за АЕЦ "Белене"

Държавата може да бъде съдружник в централата, но все още не е ясно с какъв дял, смята вицепремиерът Томислав Дончев

14:03 | 16.05.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изграждането на съоръжения за съхранение на оборудването за АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Изграждането на съоръжения за съхранение на оборудването за АЕЦ "Белене". Снимка: Министерство на енергетиката

Правителството се надява на конкуренция в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", за да бъде подбрана и най-добрата оферта. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев след края на заседанието на Министерския съвет.

"При един подобен сценарий държавата би била съдружник. Делът е трудно да се определи към момента, но се надявам това да бъде дял, който да позволява да се контролира дейността на дружеството", заяви той, цитиран от Dnes.bg.

Министрите са разгледали доклад с различни варианти за реализацията на проекта, който ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание.

Анализираните възможности са няколко: да не се предприемат никакви действия; продажба на оборудването на трето лице; използване на оборудването за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, реализация на проекта от Българския енергиен холдинг (БЕХ) или Националната електрическа компания (НЕК), по модела на АЕЦ „Пакш 2“ в Унгария или чрез избор на стратегически инвеститор, допълват от пресцентъра на Министерския съвет.

Преди дни китайската CNNC официално заяви интереса си към проекта за втора ядрена централа. Неофициална информация сочи, че се водят преговори и с други инвеститори. Реални ли са тези заявки обаче ще стане ясно едва след обявяване на процедурата по набиране на оферти. 

Трябва ли да се размрази строителството на АЕЦ „Белене“?

Не, това е твърде скъп проект, освен това нямаме нужда от нови ядрени мощности.
Да, но само ако е частен проект без ангажименти на държавата.
Да, при всички положения. Ще създаде работни места и ще изнасяме електроенергия.
Общо 3717 гласа

И Томислав Дончев, и енергийният министър Теменужка Петкова са категорични - няма промяна в намеренията и централата ще бъде изпълнена изцяло като пазарен проект, без държавна гаранция и дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията.

Ако оферти за реализацията на централата липсват, вариантите са два - препродажба на оборудването или инсталиране на един от реакторите на площадката на АЕЦ "Козлодуй", коментира още Томислав Дончев.

"В следващите години в дългосрочен план ще има необходимост от нови базови мощности не само за България, но и за целия регион и трябва да предприемем действия да защитим енергийната си сигурност и да използваме активите по най-добрия начин", заяви обаче Теменужка Петкова пред журналисти след края на заседанието на правителството.

И двамата посочиха още, че най-лошият вариант е нищо да не бъде правено с оборудването и то да продължава да трупа разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 5 години
И аз се надявам да го вземат китайците, Белене е било блато и все още е чидесно мяста за оризище...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 5 години
мислим, Гинка е правилния избор ! няма корпорация на тоя свят дето да е надцака при енергийните проекти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 5 години
Росатом искал да "помага" за изграждането на АЕЦ Белене, каквото и да означава това. Декларира го днес. Надявам се китайците да вземат площадката и да построят наистина реактори трето поколение, а не като руските 2+.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
scott
преди 5 години
правителството се надява, куката на която се фана да се напълни с още стръв, че вече пробива и хранопровода и кърви.А рибара си вика: как съм те фанал, дано си акула. че ако не може да кихаш още кинти без съпротива, начи си обикновена цаца. язък за барута.Абе ей, аз като загубим 10-20% от капитала си в некви акции ги продавам и край. Не чакам и не разглеждам още оферти за купуване на същите акци с уверениа, че щели да поскъпнат стократно и да си върнем и вече изгубените пари....големи бълъци сте. или никой не ви търси сметка. че немате грам мозък е ясно отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още