Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

"Росатом" е в готовност да започне преговори за АЕЦ „Белене“ веднага

Логично е този проект да бъде довършен от нас, ако се реши той да бъде задвижен, заяви директорът на "Росатом" за Централна Европа Вадим Титов

"Росатом" е в готовност да започне преговори за АЕЦ „Белене“ веднага

Снимка: Архив Ройтерс

Руската компания "Росатом" е готова да започне преговори за АЕЦ „Белене“ веднага, но преди това иска да види какво ще бъде решението на парламента за проекта. Това каза директорът на "Росатом" за Централна Европа Вадим Титов, който участва в международна ядрена конференция, организирана от БУЛАТОМ край Варна, съобщава БНР.

„Ние сме готови за такива преговори, имаме добри отношения с нашите български партньори. Мисля, че няма да е много трудно да се проведат подобни консултации най-скоро. В последно време се състояха няколко официални срещи, както с президента Владимир Путин, така и с ръководството на „Росатом“. „Росатом“ на тези срещи потвърждаваше на българската страна готовността си да окаже подкрепа за осъществяването на проекта - в качеството си на изпълнител на АЕЦ „Белене“. 

Още по темата

"Тъй като този проект е разработен от нас, оборудването е произведено от нас и под наш контрол, е логично този проект да бъде довършен от нас, ако се реши той да бъде построен”, посочи Титов.

Вчера енергийната комисия в НС даде „зелена светлина” за рестарт на АЕЦ „Белене”.

Днес парламентът обсъжда двата проекта – на ГЕРБ и на БСП, за бъдещето на АЕЦ "Белене". И в двете решения е заложена възможността на пазарен принцип да се докаже, че проектът е реалистичен.

Още по темата

Едното проекторешение е внесено от лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители - Проект на решение за отмяна на Решение на Народното събрание от 29.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка "Белене".

Второто е внесено от депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти - Проект на решение за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене", съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене" в отделно проектно дружество. 

И днес пред парламента отново има протест, организиран от "Демократична България", срещу размразяване на проекта "Белене".

Протестиращите се събраха пред сградата на парламента, за да връчат копие от образувано дело във Върховния административен съд (ВАС) срещу проекта "Белене". Жалбата е заведена веднага след като стана ясно, че е възможно неговото възобновяване.

„Това Народно събрание е превърнато в дом на българо-съветската дружба, защото няма нито една парламентарна група, която смее да каже „Не“ на Путин. Няма такава в днешното Народно събрание“, заявиха протестиращи.


 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

4
 
12
 
2
преди 11 месеца
Валентин Вацев за Христо Иванов: С пари на Сорос не се прави българска политика
Под лозунгите за борба с корупцията партията му прокарва тезата за бездържавност

https://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/valentin-vatsev-za-khristo-ivanov-s-pari-na-soros-ne-se-pravi-blgarska-politika_news479228.html
-----------------------
и този повел "протестиращите" да саботират АЕЦа ама кат им дое сметката за тока и лошо има стаа .... :))) не знам що за рептилий живеят у нас и се кланят за жълти стинки на на некролога ..
Добре а този къде беше с "протестиращите" кат ни затвориха действащата АЕЦ ?! ..... та да плащаме на Франция за внос на ток през Румуния ....мм ?!?
3
 
13
 
1
преди 11 месеца
„Това Народно събрание е превърнато в дом на българо-съветската дружба, защото няма нито една парламентарна група, която смее да каже „Не“ на Путин. Няма такава в днешното Народно събрание“, заявиха протестиращи.
------------------------------------------
аха може ли само ТОЧНАТА бройка на "протестиращите ако обичате, че май са ги викнали от "ДА България" на Христо Иванов и са нема и 10 човека. Тва момче не беше ли човек на некролога ?! Ей един виц по случая:
Срещнали се Сорос и Христо Иванов. Сорос попитал:
– Продавате ли нещо?
Христо Иванов отговорил:
– Да, България.

Още от Енергетика
С 33 млн. евро ще се финансират проекти за енергийна ефективност