IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо сметките за парно за март са най-високи?

Равномерното разпределение на сметките през отоплителния сезон е неудачно решение, смята омбудсманът Мая Манолова

11:00 | 24.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Липсва разбираема информация до клиентите на „Топлофикация София“ защо мартенските сметки са по-високи от миналогодишните през същия месец. Това каза омбудсманът Мая Манолова в коментар на драстично по-високите сметки за парно през март за клиентите на столичното топлинно дружество.

Фактурите на клиентите на „Топлофикация София“ през март са средно с 60% по-високи на годишна база, показаха данни на дружеството. Това са най-високите сметки за парно за целия отоплителен сезон, сочат сигнали на клиенти. От „Топлофикация София“ вчера обясниха, че причината за по-високите сметки са разпоредби в Наредбата за топлоснабдяването и одобреното повишение на цената на топлинната услуга от април 2017 година (заедно с поскъпването на природния газ – б.ред.).

„Причините са в наредбата за топлоснабдяването, която се опитва да разпредели равномерно сметките през отоплителния сезон. За мен това е неудачно решение, защото дава такива отклонения в най-топлия месец да има най-високи сметки”, посочи Манолова пред Нова телевизия. 

Това увеличение ще бъде коригирано след получаването на окончателните сметки. Това ще стане месеци по-късно и надвзетите суми евентуално ще бъдат компенсирани през месец август”, допълни Манолова.

По думите ѝ има десетки жалби за това, че сметките за месец март са необяснимо високи. Тя посочи, че от една страна фактурираните количества са с 30% по-високи за битовите потребители, а освен това с 24% е по-висока цената на топлинната услуга. Така се получават близо 60% средно по-високи сметки през тази календарна година. Това е и причината за недоволството на гражданите, обясни омбудсманът.

„Трябва да се има предвид повишението на цената на топлинната енергия с 24%", коментира и Боян Паунов от „Топлофикация”. Той припомни, че месец март е бил по-студен от миналата година. А „пиковите месеци декември, януари и февруари, които са най-студените, се обират за сметка на по-топлите месеци. Тоест няма зависимост, че през януари трябва да е най-висока сметката, а през март – най-ниската”, каза той.

Той поясни, че сметката за месец април тази година ще е по-ниска от миналогодишната.

Върху тези прогнозни фактури не се начислява лихва. Хората могат да платят голямата сума частично. Ако има нещо, което е в повече, с изравнителната сметка ще си го получим обратно”, обясни Деян Дянков, омбудсман на Столичната община за "Топлофикация София”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още