IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските компании получават 200 млн.лв. за собствени ВЕИ мощности

Мярката, която е част от Плана за възстановяване и устойчивост, ще е в подкрепа на малки и средни предприятия

12:17 | 06.08.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Министертсвото на иновациите и растежа ще инвестира общо 200 млн. лв. за изграждане на ВЕИ (възобновяеми енергийни изтоници - б.а) мощности и съоръжения за производство и съхранение на енергия до 1 MWh за бизнеса, съобщи БГНЕС.

С мярката ще бъдат подкрепени малки и средни предприятия (МСП) и малки дружества със средна пазарна капитализация от целия икономически спектър с изключение на секторите „Селско, горско и рибно стопанство“ и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“.

Процедурата за финансиране на фотоволтаици и батерии е една от трите по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), които предстои да бъдат отворени до края на годината, припомнят от ресорното министерство.

По друга мярка с 30,6 млн. лв. фирмите ще могат да внедрят модерни ИКТ решения за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси. Ще се стимулира и повишаването на информационната и киберсигурността. Мярката ще стартира през септември и ще е насочена към МСП от всички сектори без „Селско, горско и рибно стопанство“, „Добивна промишленост“, „Строителство“, „Образование“ и „Социална дейност“. Причината е, че средства за тях са заложени в други европейски програми и проекти.

По Националния план се предвиждат още и инвестиции в научноизследователска, развойна и иновационна дейност, включително демонстрация на технологии, прототипиране, управление на интелектуалната собственост и др. Те ще са по процедурата „Финансиране на иновативни предприятия, получили „Печат за качество“ по конкурсите на Европейския съвет за иновациите". Мярката е с бюджет от 118 560 000 лв., а бенефициенти ще бъдат МСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ами спри да блееш тогава, че само глупости излизат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Alex Silver
преди 1 година
Както винаги, пътят към киреча е постлан с добри намерения. И както винаги, някой си тъпче дисагите с мангизи, за сметка на радостно блеещите уфце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още