IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не 60 000, а 37 400 мегаватчаса, не за три секунди, а през целия ден

Енергийният министър Александър Николов отрече информацията за скандални сделки за продажба на газ и обяви, че срещу енергийната политика се води война

09:30 | 06.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

„Скандалната информация“ за извънредна сделка от страна на „Булгаргаз“ за продажбата на 60 хил. мегаватчаса природен газ с време между предлагането и реализацията на сделката от по-малко от 3 секунди не отговаря на истината, заяви на извънреден брифинг енергийният министър Александър Николов.

„Информацията ” бе обявена от бившите министри на вътрешните работи и енергетиката - Румен Петков и Румен Овчаров и бе представена пред медиите и от ГЕРБ, а бившият премиер Бойко Борисов съобщи, че от договорката са извоювани милиарди. Според Петков и Овчаров времето сред предлагането и реализацията на договорката е по-малко от 3 секунди. „Приличат на възпитаници, които преписват неверно ”, обяви Александър Николов, като добави, че действията им са координирани. 

Според енергийното министерство сделка наистина е имало, но тя е била за 37 400 мегаватчаса на междинна цена към 150 лева, т.е. за малко над 5,5 млн. лева.  Количествата са от 14,8% остатък, с който е разполагал все още „Булгаргаз“.

Дружеството е длъжно по договор да спазва баланса си така, както е планиран и комуникиран предварително, обяви Николов. По думите му продажбите на борсов пазар и на този, който е държавно конкуриран, собственост на „Булгартрансгаз" не са нещо изненадващо.  Тъй времето не е много студено и консумацията не е висока, "Булгаргаз" има излишък от гориво. Той е длъжен да поддържа баланс, което означава, че излишъкът трябва да се продаде, поясни енергийният министър.

Срещу енергийната политика на текущото правителство се води интересен подход, граничещ с война, отбеляза Николов. Според него е налице координирана атака срещу „Булгаргаз“, чието ръководство бе изцяло сменено преди седмица заради недоволството на управляващата коалиция от неговата работа.

Въпросните сделки са за излишъка от микса, който е одобрен от енергийния регулатор и няма как да се продава само по-скъпото гориво, доставено от "Газпром", а да не се предлага това от Азербайджан или изтегленото от Чирен, поясни Александров в отговор на журналистически въпрос.

„След като миксът е одобрен от КЕВР, или се консумира целият от заявилите потребление, или остава излишък от този микс за продажба", обяви той.

От думите му се разбра, че финансовият ефект от вчерашните сделки е за 5 млн. лв. и добави, че ако тези сделки не са били реализирани, то другата стъпка е на по-неизгодна за "Булгаргаз" цена излишното количество да се реализира чрез „Булгартрансгаз".

Сравнено с най-скъпия компонент от микса, реалната печалба на дружеството е над 11% по тези сделки, т.е. би била над 1,5 млн. лв. по предварително договорените цени на КЕВР, съобщи още министърът. Ако излишните количества не са били освободени и реализирани, щяха да се загубят и да се стигне до дисбаланс на системата. На практика със сделките ще се подпомогне финансовото състояние на компанията, наследено от новия Съвет на директорите.

Министър Николов обърна внимание, че според направените анализи при над 600 000 лв. текущи наличности в дружеството предстоящите му плащания надхвърлят 650 млн. лв., а отворената ликвидна „дупка“ превишава 200 млн. лв.

В събота Румен Овчаров, бивш енергиен министър и дългогодишен депутат от БСП съобщи за сделка на новото ръководство на държавната компания, при която са продадени 60 хил. мегаватчаса природен газ, като времето между предлагането и реализацията на сделката е било по-малко от 3 секунди и това била подготвена продажба за определени фирми. По думите му това било половината дневно потребление в страната и каза, че това, за което управляващите критикуваха "Булгаргаз", сега го правят новите, но в още по-големи мащаби.

Темата бе използвана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който при посещението си в Кирково обяви на свой ред, че това е подготвена продажба за определени фирми. Според него схемата се случва с предварително подготвени 6 фирми, които знаят за въпросния търг и кога процедурата ще бъде отворена.  

„Дори по времето на Румен Радев, служебните правителства, те максимум си позволяваха по хиляда - две хиляди, пряко сили да пуснат така. Дето се вика, техническа грешка може да бъде. Но тези сега лакомниците толкова бързат да се налапат", коментира лидерът на ГЕРБ, цитиран от БТА. 

Пред БНР от "Булгаргаз" отрекоха тези твърдения още в събота. Кирил Мицев, ръководител на отдел "Международно сътрудничество" в компанията, обясни, че поради спецификата на борсовата търговия на природен газ е извършена проверка на изнесената информация. Установено е, че поради обичайното ниско потребление през уикенда от общия микс на количествата природен газ излишните количества са реализирани на газов хъб "Балкан".

Още вчера той обяви, че са продадени не твърдените от Овчарови и Борисов количества, а 37 хил. мегаватчаса. „Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството предвид завареното положение от новия Съвет на директорите на "Булгаргаз", каза той. 

По-късно в съобщение до медиите от дружеството поясниха,  че направеният анализ установил, че реализираната цена от извършените борсови сделки е по-висока от тази, която "Булгаргаз" ЕАД би получило в случай на положителен дисбаланс към "Булгартрансгаз" ЕАД поради неосвобождаване на излишните количества. 

А още в петък вечер пред БНТ настоящият изпълнителен директор Иван Топчийски обяви, че при освобождаването на предишното ръководство то на свой ред е освободило целия мениджмънт, според него, за да няма следи.

Междувременно стана ясно, че бившият директор на "Булгаргаз" Николай Павлов е призован на разпит в понеделник. Това не е изненадващо, защото и премиерът Кирил Петков обяви, че ще има обвинения за високите цени на газа. Според него предишното ръководството носи отговорност за скока на цените от края на миналата година. МВР проверява дружеството защо е продавало на ниска цена на частна фирма, която е препродавала на много по-високи цени.

Николай Павлов обяви, че с изгонването на предишното ръководство 1 млрд. лв. ще потънат в частни джобове, защото в търговията с газ ще се настанят посредници. А заради неговото отстраняване и президентът Румен Радев отправи остри реплики по адрес на правителството. Павлов е част от първия служебен кабинет, назначен от Радев преди години. Правителството пък смята, че освободеното ръководство не е положило достатъчно усилия да внесе повече от договорения и по-евтин газ от Азербайджан, че е черпило от складирания газ в Чирен и го е продавало в чужбина вместо да го използва, за да свали цената на микса за вътрешния пазар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Че откога имате енергийна политика,че война да се води срещу нея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още