IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако иска да управлява, Пучдемон трябва да се яви лично в парламента

Испанският конституционен съд взе решение, което не се хареса на поддръжниците на издирвания от властите бивш лидер на Каталуния

09:22 | 28.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Конституционният съд на Испания обяви, че бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон трябва да се яви лично в парламента и да положи клетва, за да стане регионален лидер, като за целта трябва да има разрешение от съдия да присъства, предава Ройтерс.

Пучдемон живее в Брюксел от октомви, тъй като в Испания е издирван по обвинения в действия срещу държавата и вдигането на бунт, свързан с популяризирането на движението за независимост. На 30 януари той ще се изправи пред вот на доверие като единствен кандидат за президент на региона.

Поддръжниците на Пучдемон твърдят, че той може да управлява Каталуния от разстояние. Конституционният съд обаче заяви, че ще разгледа въпроса на испанското правителство за легитимността на Пучдемон като кандидат за президент, след като разговаря с всички заинтересовани страни.

Съгласно испанското законодателство след като съдът официално приеме въпроса за разглеждане, кандидатурата на Пучдемон ще бъде прекратена, докато съдът вземе решение за нейната легитимост.

Това ще бъде неуспех за подкрепящите независимостта партии, които притежават мнозинство в каталунския парламент след изборите през декември и които представят Пучдемон като единствен кандидат за лидер на региона.

В петък испанското правителство оспори пред Конституционния съд назначаването му като единствен кандидат, посочвайки, че човек, укриващ се от правосъдието, не може да ръководи регионалната държавна администрация.

Но партията на Пучдемон заяви в събота, че според испанското законодателство няма основание да му бъде забранено да е начело на областта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още