Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Австрия се доближи още повече до задължителна ваксинация срещу Covid-19

Депутатите от долната камара гласуваха закона, в началото на февруари текстът ще бъде гласувани от горната камара

Австрия се доближи още повече до задължителна ваксинация срещу Covid-19

Туристи в центъра на Виена. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

След оживен дебат Националният съвет, долната камара на австрийският парламент, гласува закона за задължителна ваксинация срещу Covid. С голямо мнозинство депутатите се обявиха за ваксина за всички граждани над 18 години. От общо 183 депутати 137 гласуваха "за", 33 - "против и 13 се въздържаха. Управляващата коалиция от Австрийската народна партия /АНП/ и Партията на зелените се обяви единодушно в подкрепа на внесения законопроект, от опозиционните Австрийска социалдемократическа партия и партията НЕОС отделни депутати гласуваха срещу проекта. Австрийската партия на свободата се обяви против приемане на закона, предава БТА.

За да влезе в сила законът трябва да бъде гласуван и във Федералния съвет, горната камара на парламента, където управляващите партии имат мнозинство. Това ще стане на 3 февруари.

Още по темата

Законът предвижда задължителна ваксинация за всички над 18 години, които имат адресна регистрация на територията на Австрия. След встъпителната фаза, която дава възможност на все още колебаещите се да се ваксинират до 15 март, ще бъде извършван контрол от служителите на полицията и ще бъдат налагани глоби, които могат да достигнат до 3600 евро за тримесечие. В третата фаза всички ще получат час за ваксинация и ако откажат да се ваксинират, ще получат административната санкция, предвиждаща глоба. Освободени от задължението да се ваксинират са бременни, хора с определени заболявания и оздравели от Covid, които не са просрочили 180 дни от деня на положителен ПСР-тест.

Както се очакваше, гласуването беше предшествано от емоционален дебат. Особено остра беше речта на ръководителя на АПС Херберт Кикъл, който заяви: "аз съм ужасен, аз съм изумен, аз съм разтърсен, аз съм шокиран" и продължи да хули закона като "посегателство срещу населението", като нормативен акт превръщащ хората в "ратаи и крепостни селяни". По-нататък Кикъл заяви, че тази мярка проправя пътя на тоталитаризма и представлява "въведение към здравния комунизъм". В края на своето изказване той заяви, че ще бъде закононарушител и ще остане неваксиниран.

Ръководителката на парламентарната група на Партията на зелените Зиги Маурер окачестви поведението на членовете на АПС като "абсолютно цинично", като причина за все още незадоволителния процент на ваксинираните в страната и поиска Кикъл да се засрами от своето поведение.

Министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн обори фалшивите факти и твърдения и призова от трибуната на парламента всички да се ваксинират, за да не се създава разлом в обществото.

Според ръководителките на двете опозиционни партии Австрийска социалдемократическа партия Памела Ренди-Вагнер и Неос - Беате Манл-Райзингер ваксинирането на населението е необходимост от първостепенно значение. Ваксината е "авариен изход" от непрекъснатите ограничения на правото на свобода, подчерта Памела Ренди-Вагнер.

Депутатите гласуваха и за продължаване на блокиранията за неваксинираните граждани.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
ing5rov до: penman
преди 3 месеца
*** *** , десет игли също спадат към "обществения" интерес ...
5
 
1
 
3
penman до: Един Българин
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Обществения интерес е по-важен от личната свобода на шепа ***-оти.
1
 
6
 
2
Един Българин до: Petar2015
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Така е войната с концлагерите започна от австриец и съсипа Европа. Тази ще е следващата. Австрийските граждани, които се чувстват дискриминирани мога да заповядат в България за постоянен адрес. Нямам против да останат тук като крепост на малкото хора извън стадото овце. Така можем да си оправим и демографията, пък и да разнообразим генния фонд :).
1
 
6
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
И така, свободата си отиде чрез гласовете на 137 човека. Те решиха за всички останали. Референдум ли? Не. Остава само да отворят старите концлагери. Да задължат неваксинираните да ходят с бяла лента на рамото и когато говорят с ваксиниран да го предупреждават, че не са ваксинирани. Забравили са собствената си история. И тя се повтаря.

Още от Европа
Кандидатите за убежище в ЕС се увеличават през февруари