IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Джонсън: Великобритания ще пести над 350 млн. лири седмично след Brexit

Според британския външен министър сумата, върху която Лондон ще си върне контрола, е била силно подценена

14:36 | 16.01.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания дори ще има още повече пари за обществени услуги, отколкото обсъжданите 350 милиона британски лири седмично, които поддръжниците на Brexit обещаха на британците, след като страната им напусне ЕС. Това заяви днес британският външен министър Борис Джонсън в интервю за вестник Guardian, предаде Ройтерс.

Теоретично брутната вноска на Великобритания в ЕС през 2016 година е била 18,9 милиарда британски лири, или над 360 милиона седмично. Тази сума обаче автоматично се намалява до 13,9 милиарда британски лири заради споразумението за отстъпка, което Великобритания има от 1984 година.

Освен това правителството е получило обратно още 4,4 милиарда британски лири, които са предназначени предимно за селското стопанство и инфраструктурата в по-бедните региони. Чистата вноска на Великобритания към ЕС излиза на 181 милиона британски лири седмично.

Противниците на Brexit казват, че Джонсън и подкрепящите напускането на евросъюза, нарочно са подвели обществеността, заявявайки, че 350 милиона британски лири седмично биха могли да отиват за британското здравеопазване.

Пред Guardian обаче Джонсън изтъква, че седмичната вноска на Великобритания в ЕС ще нарасне до 438 милиона британски лири до момента, в който Великобритания напусне блока.

Много сме подценили сумата, върху която ще си върнем контрола, заяви Джонсън, допълвайки, че когато тази сума бъде на разположение, "здравеопазването трябва да бъде на първо място в списъка."

Джонсън е казвал преди, че тези 350 милиона британски лири са брутното плащане към ЕС, а не нетна сума. Освен това не се вземат предвид директно отпусканите европейски средства на британски учреждения като университетите, отбелязва Ройтерс.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 3
comet
преди 6 години
А сега ми кажете как да не се гордея, че не съм англичанин! Та те дори американците от страната на неограничените възможности могат да имат самочувствие с техния Тръмп, щом Дипломата Борис Джонсън (от бившата световна Британска империя) се изкаже (в допълнение изявите на кралският им двор).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 2
red6
преди 6 години
Направо да се омитат още сега, да спестят още повече парици. Какво чакат за март '19? Аааа искат да си договорят същите привилегии, ама без недостатъците. Да бе, успех...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 6
nns
преди 6 години
Като го чета тоя какви ги дрънка , ми те нашите политици направо божи кравички :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 2
mrynmryn
преди 6 години
Абе закръгли ги на 2млрд., щом вярват, то ако сметката бе така проста, да бяхте напуснали преди 10 години още. На България и е все едно, защото е безгласна в тоя съюз, но Германия и Франция ще се постараят напускането да е такова, че друг да не помисли да го прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 3
lyusien
преди 6 години
Политиците навсякъде по света са популисти лъжци и лицемери и използват глупостта на избирателите си за да ги манипулират Де факто чистата сума коят о ще спести хазната на Великобритания са 181 милиона британски паунда на седмица а не 350 милиона Но това е хипотетична сума Британската хазна ще загуби много по вече когато напусне и се лиши от 500 милиония европейски и много богат пазар Но са решили да напускат Добре Да си носят последствията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
ratten
преди 6 години
дори повече.да не се маят а бързо - бързо да се омитат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 3
Jorkata
преди 6 години
Тоя се оля...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още