Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Безработицата в Гърция - най-ниска от 2011 г. насам

Въпреки това делът на безработните остава двойно по-висок от средното за еврозоната ниво

Безработицата в Гърция - най-ниска от 2011 г. насам

Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата в южната ни съседка Гърция намалява до 20,5% през септември без отчитане на сезонните фактори, следвайки ревизираните данни за 20,7 на сто през предишния месец, съобщи статистическата служба на страната ELSTAT, цитирана от Ройтерс. 

Това е най-ниското ниво на безработицата в страната от октомври 2011 г., като броят на безработните продължава да намалява. Въпреки това делът на безработните остава двойно по-висок от средното за еврозоната ниво.

Сезонно изгладените данни показват, че броят на регистрираните безработни е 981 126 души, като значителна част от тях са млади хора до 24 години.

Още по темата

Сред младежите между 15 и 24 години равнището на безработицата е намаляло до 39,5%. За сравнение - преди година този показател достигаше 45%.

Безработицата в Гърция, която достигна рекордно ниво от 27,9% през септември 2013 г. се забавя през последните месеци, но остава най-високата в Еврозоната. От страната очакват нивото ѝ да падне до 18,4% през следващата година, въз основа на прогнозите в проекта за бюджета за 2018 г.

Безработицата в 19-те държави, част от Еврозоната, е 9,8% през октомври,  като това е най-ниското ниво от януари 2009 г.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Берлин: Удължаване на прехода след Brexit няма да реши проблемите