IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел и Лондон се връщат на масата за преговори

Диалогът ще бъде подновен, но няма да се отваря отново споразумението за развода

15:54 | 07.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания и Европейският съюз ще подновят двустранните си преговори – за първи път, след като официално бяха приключени по-рано миналата година.

Британският премиер Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се съгласиха да изпратят свои преговорни екипи, за да обсъдят „дали може да бъде намерен изход, който да спечели възможно най-широка подкрепа в британския парламент“, съобщава Bloomberg.

За последно двете страни преговаряха преди окончателното сключване на споразумението за Brexit през ноември.

Днешното решение бе обявено след провеждането на конструктивни преговори между Мей и Юнкер, съобщиха двамата в съвместно изявление. Британският премиер е в Брюксел в опит да постигне отстъпки от страна на ЕС, които да представи на депутатите от британския парламент, недоволни от сегашната сделка.

Въпреки това председателят на ЕК заяви, че съюзът няма намерение отново да отваря споразумението за напускане. Обект на дискусиите ще е необвързващата политическа декларация за бъдещите отношения с Острова, се казва още в изявлението.

Въпросът обаче остава дали това ще е достатъчно за британския парламент.

Тереза Мей няма много време за излишни приказки, защото трябва да постигне консенсус с ЕС до следващата седмица – нещо, което изглежда все по-малко вероятно. Тя разполага със срок до 14 февруари, когато парламентът ще проведе ново гласуване върху споразумението с Брюксел.

По думите на германския канцлер Ангела Меркел решение на патовото положение с Великобритания може да бъде намерено и без повторното отваряне на сключения договор. Тя също така отново наблегна на това, че както Лондон, така и останалата част от ЕС имат интерес от постигането на систематичен Brexit.

Според нея оставащите 50 дни до официалната дата на развода – 29 март, могат да бъдат както много, така и малко, зависи от това как се гледа на тях, съобщава Ройтерс.

„Трябва да защитим цялостта на нашия вътрешен пазар, това е ясно“, каза канцлерът. „Но също така искаме гаранции например, които са важни и необходими за нашата държава членка Ирландия, тъй като сме наясно с крехкото положение между Република Ирландия и Северна Ирландия“, заяви тя и допълни, че вярва в намирането на решение без повторното отваряне на сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още