IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюно льо Мер: Животът продължава и след Brexit

Според френския финансов министър е нужна алтернативна система за финансовите услуги между Великобритания и ЕС

12:44 | 06.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френският финансов министър Брюно льо Мер похвали „полезното“ очертаване на приоритетите около Brexit, които британският премиер Тереза Мей представи миналата седмица, но повтори, че финансовите услуги не могат да бъдат част от бъдещо търговско споразумение, съобщава Financial Times.

В интервю за радио ВВС преди срещата си с британския финансов министър Филип Хамънд, който той описа като свой „приятел“, Льо Мер заяви, че „животът продължава“ и след като Великобритания напусне Европейския съюз следващата година.

„Нуждаем се от Великобритания. Нуждаем се от добра връзка между великата страна Великобритания и великата страна Франция“, каза той.

„Искам само да изясня някои неща“, допълни той. „Искаме да запазим много силни положителни отношения с Великобритания, но британският народ реши да излезе от ЕС и ние трябва да очертаем последствията“.

Според него това не означава, че ЕС иска твърд Brexit. “Искаме справедлив Brexit, отговарящ на интересите на Великобритания и на ЕС“, заяви френският министър.

Льо Мер допълни, че при сключването на сделка трябва да се избегнат недоразуменията.

„Финансовите услуги не могат да бъдат част от споразумение за свободна търговия поради причини, свързани със стабилността, заради надзора. Финансовите услуги не могат да бъдат част от сделка за свободна търговия, но трябва да имаме алтернативна система, която се нарича еквивалентни режими“, заяви той.

Министърът добави, че от банките зависи дали ще решат да преместят дейността си във Франция, посочвайки, че моментът, в който Франция е смятала банките за свой врага, „е приключил“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още