IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Участието на Гърция в стимулиращата програма на ЕЦБ не е толкова ключово

Лихвата по държавните ценни книжа на Гърция е под 5% след споразумението по третия преглед на спасителната програма

19:07 | 06.12.17 г.
<p>
	Алексис Ципрас. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Архив Ройтерс

Гърция ще влезе в програмата за количествените облекчения на Европейската централна банка (ЕЦБ), но това вече не е от толкова ключово значение, смята премиерът на страната Алексис Ципрас. Пред CNBC той коментира, че в Атина са смятали, че участието в програмата е от решаващо значение за излизането на капиталовите пазари. Последните месеци обаче са показали, че това не е така.

Страната се бореше да бъде включена в стимулиращата програма на централната банка, тъй като рейтингът ѝ, присъден от агенциите, не беше инвестиционен, пише CNBC. Агенициите за кредитен рейтинг обаче бързо ще променят мнението си, ако Атина успее успешно да приключи третата спасителна програма през август 2018 година.

Междувременно гръцкото правителството успя да пласира първа емисия държавни книжа след пауза от няколко години.

Споразумението на техническо ниво по третия преглед на спасителната програма пък изпрати лихвата по десетгодишните ДЦК на южната ни съседка до нивото от 4,775%, което е най-ниското от 2009 година насам, тоест отпреди първите спасителни програми за страната, пише Financial Times.

През 2012 година беше пикът на лихвата - 33,7%, допълва Bloomberg.

Преди месеци в Атина коментираха още, че влизането в програмата за количествените облекчения на ЕЦБ само по себе си вече е сигнал за инвеститорите и това ще се отрази като цяло върху икономическото развитие на страната, отбелязва още CNBC. Сега обаче в страната не настояват за бързо присъединяване, а смятат, че това може да стане и след август 2018 година.

Междувременно ЕЦБ намалява обема на изкупените "токсични" активи по програмата и не е ясно до какво ниво ще стигнат, преди Гърция да се присъедини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още