IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демонстрации против реформите на Макрон ще има днес в Париж и други градове

В протестното шествие "Празник за Макрон и неговия свят" ще има представители на различните отрасли, водещи социална "битка" с властите

12:49 | 05.05.18 г. 2
<p>
	Демонстрация срещу политиката на френския президент&nbsp;от март тази година.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Демонстрация срещу политиката на френския президент от март тази година. Снимка: Ройтерс 

Демонстрация срещу политиката на френския президент Еманюел Макрон ще се проведе днес във френската столица, два дни преди да се отбележи първата годишнина от избирането му за държавен глава на втория тур на президентските избори, предадоха ДПА и Франс прес. Подобни демонстрации са планирани и в градовете Рен, Тулуза, Бордо и Страсбург, пише БТА.

За мерките за сигурност в столицата по време на демонстрацията днес ще се грижат 2000 полицаи и жандармеристи, след като традиционните шествия за 1 май бяха белязани от размирици.

Организаторите на протеста в Париж са го нарекли иронично "Празник за Макрон и неговия свят".

Във Фейсбук вече хиляди хора казаха, че ще присъстват на този "празник". Вдъхновител на протеста е радикалната лява партия Непокорна Франция на Жан-Люк Меланшон. Тя ще докара свои привърженици със стотици автобуси, които е наела. Влак с партийни симпатизанти (около 200) пък ще потегли от Тулуза за Париж. Радикалната левица раздаде и над милион и половина листовки за предстоящата демонстрация. 

Планира се "празникът за Макрон" в Париж да започне от Площада на Операта с пикник и концерт. После ще има шествие, което ще приключи вечерта с друг концерт на Площада на Бастилията.

Шествието ще придобие дори облика на карнавал, тъй като в протестния кортеж ще има четири карнавални платформи, посветени на Юпитер, Дракула, Наполеон и на Съпротивата. На първите три карнавални платформи ще има хора, дегизирани като Макрон, а на четвъртата протестиращите ще могат да се качват и да изразяват недоволството си от президента и да отправят исканията си към него. Ще има и два автобуса с открит втори етаж, като на единия от тях Меланшон ще говори пред множеството. Този автобус е кръстен "Спрете Макрон".

В началото на протестното шествие пък ще има 200 представители на различните отрасли, водещи социална "битка" с властите - железничари, студенти, здравни работници. Политици няма да присъстват на първа линия, а ще бъдат по-назад в шествието.

Организаторите на инициативата казват, че това е само първи етап и втори подобен ще има на 26 май.

Вчера срещу Макрон имаше протест в Ница, където активисти на Непокорна Франция организираха типична за карнавалите игра - подмятане на човек в чаршаф, държан от няколко души. В случая се подмяташе чучело с облика на Макрон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Поздравления, мосю Президент за добре свършената работа. Протестите и яростта на ултралевите и ултрадесните *** само доказват, че сте на прав път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още