Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕЦБ отново защити правилата си за по-високи провизии срещу необслужвани заеми

Съветникът на банката Даниел Нуи заяви, че тя ще проявява гъвкавост и ще разглежда всеки случай по отделно

ЕЦБ отново защити правилата си за по-високи провизии срещу необслужвани заеми

Снимка: Архив Ройтерс

Съветникът на Европейската централна банка Даниел Нуи защити плана, който ще изиска от банките да държат по-големи провизии срещу нови необслужвани заеми, но подчерта гъвкавостта на ЕЦБ в налагането на противоречивото предложение, предава Ройтерс.

През последните седмици ЕЦБ бе атакувана, особено от Италия, заради налагането на общи правила за това колко средства трябва да заделят банките за нови лоши заеми.

Още по темата

Надявайки се да успокои напрежението, по-рано Нуи заяви, че предложението може да бъде коригирано и отложено, макар да защити хода като необходим.

„Имаме твърди очаквания по този въпрос, които сме обяснили“, каза Нуи на конференция във Франкфурт. „Но за да бъда ясна: това, за което говоря, са надзорни очаквания“.

Европейските законодатели разкритикуваха плана, защото той определя общи правила за институциите, което според тях е извън правомощията на надзорния орган.

Нуи обаче заяви, че правилата за провизиите са необвързващи и че ЕЦБ ще показва гъвкавост според случая, по този начин оставайки в рамките на мандата си.

„Няма автоматични действия, обвързани с правилата“, каза тя. „Нашите насоки предоставят базата за структурен диалог с всяка една банка“, допълни Нуи.

„Някои банки трябва да положат повече усилия, за да решат проблема с необслужваните заеми“, заяви тя. „Трябва да правим оценка на база всеки отделен случай и да намираме подходящото решение за всяка банка“.

Насоките, публикувани миналия месец като „допълнение“, дават на банките седем години, за да осигурят резерви за обезпечени кредити и две години за необезпечени дългове.

ЕЦБ трябва да изготви и проект на насоки за съществуващия лош кредит до март, което е много по-голям проблем заради стойността на лошите заеми от 800 млрд. евро. 

Вижте коментар по темата вижте в коментара на пазарния анализатор Кузман Илиев пред Димитър Вучев в Investbook на Bloomberg TV Bulgaria!

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК: Brexit без сделка означава „твърда“ ирландска граница