Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК няма да удължава срока за преговорите за Brexit

Тереза Мей трябва до неделя (10 декември) да представи предложение за сделката между Брюксел и Лондон

ЕК няма да удължава срока за преговорите за Brexit

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) няма да удължава крайния срок за преговорите по Brexit. До неделя, 10 декември, британският министър-председател Тереза Мей трябва да се върне в Брюксел, за да представи предложение по сделката за развода, съобщава Ройтерс.

Говорителят на председателя на ЕК Маргаритис Схинас заяви пред репортери, че обсъжданията продължават след неуспешната визита на Мей в понеделник, която се провали заради възражения на съюзниците от Северна Ирландия. „Засега няма бял дим“, каза той.

„Готови сме да приемем министър-председателя Мей във всеки един момент, когато са готови“, добави той. „Това ще трябва да се случи тази седмица. В същата сграда ще работим цяла седмица, 24 часа в денонощието, и седмицата ни включва и неделя“, допълни той.

Схинас допълни, че твърденията, че преговорите могат да продължат и следващата седмица са погрешни. Според него лидерите на ЕС имат нужда от време след офертата за Мей, за да подготвят среща на високо равнище по Brexit следващия петък, на която може да се договорят да дадат старт на втората фаза от преговорите – по търговските отношения след Brexit. Лидерите се събират в понеделник, за да започнат подготовката.

По-рано днес Ройтерс съобщи, че Великобритания е очертала детайлите по правата на гражданите след Brexit в нов документ.

Още по темата
Документът е бил подготвен на базата на договорката, която Мей щеше да подпише в понеделник, преди възраженията на съюзниците ѝ от Северна Ирландия да доведе до отлагането на процеса заради опасения около плана за запазване на регулаторен режим между провинцията и ЕС, за да не се стига до „твърда“ граница на острова.

Документът включва и искания на парламента, който трябва да одобри всяко споразумение. Сред тях са ограничаване на британските ползи от всяко бъдещо споразумение и настояването Лондон да се придържа към Европейската конвенция по правата на човека. Настоява се и Великобритания автоматично да приема всяко ново законодателство на ЕС, което бъде прието по време на преходния период след март 2019 г.

В проекта не се споменава една от обсъжданите в ЕС точки тази седмица – Европейският съд да няма контрол над правата на гражданите на ЕС след определен период. Двама източници казват, че компромис от 10 години – между исканите пет от Великобритания и исканите 15 от ЕС, ще бъде най-вероятното решение.

Резолюцията на парламента подробно описва правата на гражданите, най-вече по въпроси, по които правителството се противопоставяше на исканията на законодателите.

Едно от тях е, че „основните членове на семейството и лица в трайни връзки, които в момента живеят извън Великобритания, ще бъдат защитени от споразумението за оттегляне, като това важи и за децата, родени в бъдеще и извън Великобритания“.

„Правата на гражданите ще бъде гарантирани чрез декларативна, лека, пропорционална процедура, състояща се от една форма на семейство“, казва се в резолюцията. Така тя донякъде разглежда оплакванията на законодателите, че може да се стигне до разходи за стотици евро за семействата, които трябва да подадат няколко декларации. Депутатите все пак искат процедурата да бъде безплатна.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Тереза Мей: Сделката за Brexit е постижима