IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП запазва места за депутати за следващо разширяване на Евросъюза

След Brexit само част от британските места ще бъдат разпределени, а останалите ще бъдат в резерв

17:55 | 07.02.18 г.
<p>
	Сградата на Европейския парламент в Брюксел. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Сградата на Европейския парламент в Брюксел. Снимка: Investor.bg

Европейският парламент (ЕП) одобри промяната в броя на депутатските места след излизането на Великобритания от Европейския съюз. Според Договора от Лисабон броят на европейските депутати трябва да бъде максимално 751. След Brexit местата вече ще бъдат 705.

Британските депутати са 73, но част от освободените от тях места ще бъдат разпределени между 14 от сегашните членове на общността. 46 места обаче ще останат в резерв за бъдещо разширяване на ЕС, става ясно от съобщение на ЕП.

Най-голям брой нови депутати ще получат държави, които в момента не са напълно представени (спрямо броя на населението си, каквото е правилото). Например Франция и Испания ще имат по още петима депутати – съответно общо 79 за Франция и 59 за Испания. Италианците също ще увеличат групата си – с 3 места до 76.

Най-голяма ще бъде групата на германските депутати в ЕП – общо 96 души. Техният брой няма да бъде променен. Промяна не се предвижда и за българските депутати.

Промяната в броя на европейските депутати беше подкрепена от 431 депутати. 182-ма бяха против, а 61 се въздържаха.

Против е гласувал и българинът Момчил Ненков от групата на Социалистите и демократите в ЕП. Неговият мотив е, че България също е ощетена по отношение на броя депутати, но ще остане със 17 и след Brexit. Според Ненков при определянето на броя на депутатите трябва да бъде взето предвид не населението, а броят граждани на дадена държава, които имат право на глас в изборите за Европейския парламент.

Промяната, която приеха по-рано днес европейските депутати все още не е окончателна – одобрение за броя депутати в ЕП трябва да даде и Европейския съвет, тоест лидерите на общността, при това единодушно. След това ще има и ново гласуване в парламента – но вече само със „за“ или „против“.

Промените ще влязат в сила при новия мандат на ЕП от 2019 година. 

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още