IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е притеснен от решението на Тръмп за Йерусалим

Вашингтон незабавно ще започне подготовката по преместването на посолството си от Тел Авив, обяви Рекс Тилърсън

08:29 | 07.12.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини изрази от името на Европейския съюз "сериозно безпокойство" във връзка с решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, предаде Франс прес.

"Европейският съюз изразява сериозното си безпокойство относно решението на президента на Съединените щати Тръмп за Йерусалим и последиците, което то може да има за перспективите за мир", посочи Могерини в комюнике. 

ЕС призовава всички страни в региона към спокойствие и сдържаност, за да се избегне ескалация на напрежението, изтъкна Могерини. По думите й само решение с две държави, което отговаря на стремежите на двете страни, е единственото реалистично средство за постигане на мира и сигурността, която заслужават както израелците, така и палестинците. 

В телефонен разговор вчера с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, Могерини отново изтъкна твърдата позиция на ЕС, според която окончателният статут на Йерусалим като бъдеща столица на Израел и Палестинска държава трябва да бъде уреден чрез преговори, отговарящи на аспирациите на двете страни.  

Междувременно, държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обяви, цитиран от Франс прес, че Вашингтон незабавно ще започне подготовката по преместването на посолството си от Тел Авив в Йерусалим, като същевременно ще засили мерките за сигурност, за да защити американските граждани в Близкия изток. Това стана ясно по време на посещение му в американската военна база в Рамщайн, Германия.

Решението на президента Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел беше взето след консултации "с многобройни приятели, партньори и съюзници", обясни Тилърсън, цитиран от БТА. "Ние твърдо смятаме, че има шанс за траен мир", добави той.

"Държавният департамент незабавно ще започне процеса по изпълнение на решението му, като даде ход на подготовката за преместването на посолството на Съединените щати от Тел Авив в Йерусалим", посочи Тилърсън. 

Според американски официални представители преместването може да отнеме няколко години, защото трябва да се намери място и да се построи сградата.

Тръмп е взел решението за Йерусалим самостоятелно, без участието на властите на еврейската държава, заяви вчера по телевизия Fox News постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли, цитирана от ТАСС.

"Това не беше решение, взето съвместно с израелците, това беше решение, което президентът взе заради американския народ", посочи Хейли. Тя отбеляза, че тази стъпка е изисквала смелост от страна на Тръмп. 

Късно снощи българското Министерство на външните работи обяви, че статутът на Йерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение относно окончателния статут на палестинските територии.

"Всяка промяна на статута на Йерусалим, която не е постигната посредством израелско-палестински преговори, би могла да се отрази негативно на усилията за възобновяване на близкоизточния мирен процес. В качеството си на страна членка на ЕС България ще остане ангажирана с регионалните и международните партньори, в това число с „Квартета” за Близкия изток, в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта на основата на принципа за две държави, съжителстващи в условията на мир и сигурност", се казва още в позицията на МнВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Ами вече многогодини и европейците са много обезпокоени от глупостите на ЕС/ЕК ама на кой от европейските дипломати или депутати му пука?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
george353
преди 6 години
Каква ирония на съдбата. Геноцид инстигиран от израелски неофашисти, подкрепян от империята на лунатиците под формата на милиарди които захранват израелската военна машина всяка година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още