IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Япония се борят сделката за свободна търговия да влезе в сила преди Brexit

Ако сделката влезе в сила преди края на март 2019 г., то тя автоматично може да обхване и Великобритания в преходния период от около две години

21:37 | 28.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Европейският съюз и Япония полагат усилия споразумението им за свободна търговия, което планират, да влезе в сила в началото на 2019 година, в най-добрия случай - преди Великобритания да напусне Общността. Това посочиха днес топ преговарящите от двете страни, цитирани от Ройтерс.

Сделката, постигната от преговарящите миналата година, вероятно ще бъде представена пред японския парламент по-късно тази година, което ще позволи да бъде ратифицирана до края на годината. Това заяви днес посланикът на Япония по международните икономически въпроси Йоичи Судзуки.

"Много важен приоритет е (споразумението) да влезе в сила преди края на март 2019 година", каза той на конференция в Брюксел, отбелязвайки планираната дата на Brexit.

Ако сделката влезе в сила преди тази дата, то тя автоматично може да обхване и Великобритания в преходния период от около две години.

Европейските и японски лидери могат да успеят да подпишат споразумението до лятото, посочи еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

Споразумението трябва да бъде преведено на всички езици на ЕС, за което на преводачите са дадени само два месеца спрямо обичайния период от седем-осем месеца, допълни главният европейски преговарящ Мауро Петричоне.

Япония следи внимателно Brexit и бъдещите отношения между Великобритания и Общността, тъй като много от автомобилостроителните ѝ компании обслужват европейския пазар от британски бази и разчитат на свободна и безпроблемна търговия между Обединеното кралство и континента.

По думите на Судзуки, ако споразумението за свободна търговия Япония-ЕС влезе в сила във Великобритания в преходния период, то това ще осигури на Токио време да постигне отделно търговско споразумение с Лондон.

В ЕС бързото въвеждане ще зависи от сравнително ускорени дебати и одобрение в страните членки и от Европейския парламент.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още