IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС временно спира механизма за изкупуване на сухо мляко

ЕК се опитва да се раздели с 380 хил. тона мляко на прах, натрупани през 2016 г. в разгара на кризата на пазара

20:42 | 29.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Европейският съюз (ЕС) реши днес да спре временно механизма за автоматично изкупуване на мляко на прах на фона на натрупаните от Брюксел вече 400 хил. тона от суровината, предава Франс прес.

Участниците в министерската среща на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство решиха днес да спрат системата за годишен таван за автоматично изкупуване, известна като "осигурителна мрежа" за пазара, съобщава БТА.

Според този механизъм на първи март всяка година започва т.нар. период за интервенция, в който производителите могат да продават мляко на прах на Европейската комисия (ЕК) при фиксирани цени, известни предварително, до определено количество. Над този праг продажбите се правят на търг.

ЕС реши днес да свали прага от 109 хил. тона до нула. Целта е да се избегне нов спад на цените и ново понижение на жизнения стандарт на селскостопанските производители, посочва се в съобщение от срещата.

ЕК се опитва да се отърве от 380 хил. тона мляко на прах, натрупани през 2016 г. в разгара на кризата на пазара, когато целта бе да се ограничи спадът на цените. 

Тези запаси, които се съхраняват в складове в няколко страни членки, се отразяват на сегашната цена на млякото на прах, което, за разлика от обикновеното мляко, поевтинява от една година и сега е под цената на интервенциите.

Съветът реши днес да се намеси, за да стабилизира пазара на млечни продукти през 2018 г., коментира българският министър на селското стопанство Румен Порожанов, който председателства Съвета. Това отговаря на ангажимента ни да следим случващото се на пазарите и да гарантираме, че осигурителната мрежа се използва умно и предвидливо, не само в отговор на сътресения на пазара, но и за предотвратяването им, когато е възможно, допълва той.

ЕС ще продължи да се намества и ще "решава случай по случай какви количества и на каква цена да купува."  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още