Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Еврогрупата прие решение за реформа на еврозоната

Споразумението за укрепване на банковия съюз и спасителния фонд на региона ще защитава блока от бъдещи финансови кризи

Еврогрупата прие решение за реформа на еврозоната

Министрите малко след края на срещата. Снимка: Ройтерс

Министрите на финансите на ЕС се споразумяха за стъпки за укрепване на еврозоната срещу бъдещи финансови кризи, като сключиха споразумение след продължили през цялата нощ в Брюксел преговори, в които силните амбиции на французите за реформи се сблъскаха с нежеланието на столиците от Северна Европа да споделят повече финансов риск.

Министрите в Брюксел подготвиха пакета от реформи рано във вторник сутринта в разговори, характеризирани от спънки, продължителни спорове и преразглеждания, целящи да задоволят най-накрая изискванията на Париж, Рим, Берлин и Хага, пише Financial Times.

Окончателното споразумение включва мерки за снабдяване на банковия съюз на еврозоната с по-голяма финансова подкрепа и за предоставяне на спасителния фонд - Европейския механизъм за стабилност, на допълнителна гъвкавост по отношение на това как той може да помогне на страните да преодоляват пазарните сътресения.

 

Сделката беше подготвяна в продължение на повече от 15 часа, а министрите имаха краен срок, определен от лидерите на ЕС, в който трябваше да изготвят политически план, за да бъде готов за срещата на върха, която ще се проведе в белгийската столица през следващата седмица. Макар че по-голямата част от основната работа беше извършена седмица преди срещата, дипломати заявиха, че преговорите през нощта са били спъвани от редица искания на министрите и от спорове за точната формулировка на различните планове за реформи.

 

Реформата в еврозоната е провокирана от политическия дневен ред на ЕС през последните месеци, тъй като правителствата в рамките на валутния блок са подложени на натиск върху ограниченията и задълженията, произтичащи от членството в единната валутна зона.

Брюксел призова за напредък преди изборите за Европейски парламент през следващата година, а Европейската централна банка предупреди за необходимостта от отстраняване на недостатъците в инструментариума за борба с кризата в еврозоната.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
"....по-голяма финансова подкрепа и за предоставяне на спасителния фонд - Европейския механизъм за стабилност, на допълнителна гъвкавост ......"
По- голяма финансова подкрепа и гъвкавост от настоящата програма на ЕЦБ едва ли може да има , дори в блед вариант . Така че , ако сега ефекта е изчерпан , с какво ще помогнат нови заеми ?

Още от Европа
Оптимизмът на европейските борси се понижи в очакване на решението на Фед