Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европа е с едни от най-бързо растящите разходи за отбрана

Американският натиск и новите заплахи тласкат нагоре европейските отбранителните разходи

Европа е с едни от най-бързо растящите разходи за отбрана

Снимка: Архив Ройтерс

Европа е с едни от най-бързо растящите разходи за отбрана в реално изражение поради "променящите се възприятия (на правителствата) за заплаха", включително увеличаващата се сила на Русия, се казва в доклад на лондонски аналитичен център, цитиран от ДПА.

"Европейските страни все повече съзнават, че светът е опасно място", каза Джон Чипман от Международния институт за стратегически изследвания, представяйки годишния доклад за военните разходи.

Според документа военните разходи за 2017 г. в световен план са намалели с 0,2 процента "поради съкращения на разходите за отбрана в държави като Саудитска Арабия и Русия, както и поради забавяне на темповете в Азия".

За 2017 г. годишният растеж на разходите за отбрана в Европа в реално изражение е достигнал 3,6 процента, което я прави най-бързо растящият регион в това отношение, макар че бързите темпове на модернизация на въоръжените сили в Китай се запазват, а "напредъкът (на Китай) във въздушно-космическата отбрана е все така осезателен".

Увеличението на разходите в Европа "е стимулирано от засиления американски натиск върху европейските държави да правят повече за отбраната си", но е продиктувано и от променящите се възприятия за заплаха, каза Чипман.

По думите му на тазседмичната среща на НАТО в Брюксел и планираната за юли среща на върха американските представители ще искат да видят нови признаци, че европейските лидери увеличават военните си разходи.

В доклада се посочва, че растящите европейски инвестиции в отбрана "все още не са напълно насочени към подготовката на европейските въоръжени сили за бъдещи предизвикателства".

В документа се отправя призив европейските правителства да се съсредоточат върху "по-умно харчене с цел това да допринесе за по-добро справяне със заплахите", както и да развият нови начини за сътрудничество.

"Русия си остава главният източник на безпокойство в сферата на сигурността за държавите от Източна и Северна Европа", пише в доклада.

/БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Още един енергиен гигант се готви да покаже червен картон на петрола