Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейската Схема за основно плащане облагодетелства големите ферми

Европейската сметна палата отправя препоръки за директното подпомагане

Европейската Схема за основно плащане облагодетелства големите ферми

Снимка: Pixabay

Европейските субсидии за фермерите по Схемата за основно плащане облагодетелстват по-големите земеделски стопанства, съобщава в свой доклад Европейската сметна палата.

Схемата се прилага в Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Люксембург, Малта, Хландия, Обединено кралство, Португалия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Швеция.

Останалите държави членки, които се присъединиха към ЕС през 2004 г. или 2007 г., прилагат подобна, но преходна схема — Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) – включително и България.

СОП има за цел да подпомогне доходите на стопаните и да допринесе за жизнеспособно производство на храни в ЕС, без това да доведе до изкривяване на производствените решения. Със своите годишни разходи от около 18 млрд. евро, отпускани на около 4 млн. фермери, тя е най-голямата схема на ЕС за подпомагане на доходите на земеделските стопани. 

Още по темата

Опростяването на правилата е водещ принцип на реформата от 2013 г. Одиторите на ЕС обаче отбелязват, че сложните правила за допустимата за подпомагане земя съдържат многобройни варианти и изключения. Правилата в някои случаи са увеличили сложността, засилили са тежестта върху националните администрации и са позволили на някои земеделски стопани да реализират неочаквани облаги.

С реформата са разширени категориите земя, за които се предоставя подпомагане. С цел по-добро насочване на подпомагането към „активните“ земеделски стопани държавите членки са приложили различни подходи за определяне на ключови термини като „земеделска земя“ и „земеделска дейност“. Възможно е обаче това да доведе и до значителни проблеми при изпълнението.

Избраните от държавите членки варианти са оказали също така значително въздействие върху степента на преразпределяне на подпомагането, като в някои случаи земеделските стопани са успели да запазят особено високи равнища на подпомагане, произтичащи от минали равнища на субсидии.

Тъй като схемата по същество е свързана с площите, а не с доходите, одиторите на ЕС считат, че подпомагането по СОП по-скоро облагодетелства по-големите земеделски стопанства.

Одиторите отправят препоръки както до действащата СОП (приложима до 2020 г.), така и за периода след 2020 г. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
UKIP ще се бори с новата партия на Найджъл Фараж по време на европейските избори