Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Субсидиите за земя може да бъдат заменени с права на плащане след 2020 г.

След едва три кампании за българските фермери може да настъпи съществена промяна, според анализ на Светлана Боянова

Субсидиите за земя може да бъдат заменени с права на плащане след 2020 г.

Снимка: БТА

Директните плащания за обработваема земя за българските фермери може да бъдат заменени със схема, при която фермерите след 2020 г. трябва да придобият права на плащане. Това става ясно от анализ за бъдещето на Директните плащания в ЕС на Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации.

Според Регламент 1307/2013 г. (Регламент за директните плащания) държавите-членки могат да продължат да прилагат Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) най-късно до 31 декември 2020 г.

Това означава, че ако в предстоящата инициатива по „опростяване” на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. не бъде направено предложение за удължаване на СЕПП, след едва три кампании по директни плащания България ще трябва да въведе схемата за основно плащане, което се базира на права на плащане.

Какво представлява схемата за основно плащане?

Схемата за основно плащане беше въведена през 2013 г. с последната реформа на ОСП и замени въведената през 2003 г. Схема на единно плащане (СЕП).

Схемата за основно плащане по своята същност представлява едно базово плащане, върху което се наслагват останалите схеми и мерки за подпомагане, част от директните плащания в ЕС.

Основната цел на тази схема е да подпомогне процеса на вътрешно и външно сближаване на стойностите на правата на плащане. Подобно на СЕП, схемата за основно плащане се базира на права на плащане, които се активират на база допустими за подпомагане хектари и е напълно необвързана с производството.

Схемата за основно плащане е задължителна за всички държави членки. Като изключение и то за определен период от време (до 31 декември 2020 г.) на държавите членки, които през 2014 г. са прилагали СЕПП, се дава право да продължат да прилагат тази схема на подпомагане.

Още по темата

Мотивът е, че им е нужно време, за да могат да преминат от едната система на подпомагане към другата.

Към момента следните държави членки са избрали да прилагат СЕПП до 2020 г.: България, Естония, Кипър, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Всички останали 18 държави членки прилагат система за подпомагане, базирана на права на плащане.

Право на подпомагане по схемата за основно плащане имат земеделски производители, активни фермери, които притежават права на плащане и са ги активирали. Активираните права дават право на годишно плащане на определените суми.

Освен в случаите на непреодолима сила или извънредни обстоятелства, броят на правата на плащане, разпределени за фермерите през 2015 г., е равен на броя на отговарящите на условията за подпомагане хектари, които земеделският стопанин декларира в заявлението си за подпомагане.

Важно е да се отбележи, че правата на плащане по СЕП изтекоха на 31 декември 2014 г., като за целта през 2015 г. държавите-членки създадоха нови права на плащане по новата Схема за основно плащане. Разбира се подобно на СЕПП, Регламентът даде възможност на някои държави-членки да продължат до 2020 г. да прилагат СЕП. Към момента това са Дания, Обединеното кралство, Финландия и Швеция.

Има само три начина, по които един фермер може да се сдобие с права на плащане, а именно:

1. при първоначалното им разпределение през 2015 г.;

2. чрез придобиването им от Националния резерв от права на плащане;

3. чрез прехвърляне.


Последни новини

Коментари (0)


Още от България
НКЖИ подготвя ремонта на жп гарата в Ямбол