IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват седмицата с повишения

Във фокуса на инеститорите остават Brexit и данъчната реформа в САЩ

19:25 | 04.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари затвориха с повишения в понеделник, малко преди новината, че все още не е възможно да се постигне цялостно споразумение с Лондон.

Паневропейският Stoxx 600 приключи деня с ръст от 0,85%, като повечето борси от региона и технологичните акции приключиха положителна сесия.

Британският FTSE се повиши с 0,53% до 7338,97 пункта. Германският DAX нарасна с 1,53% до 13058,55 пункта, а френският CAC прибави 1,36% към стойността си до 5389,29 пункта.

Европейските компании бяха подкрепени и от новината от почивните дни, че Сенатът на САЩ одобри данъчната реформа в страната. Автомобилният сектор, които имат голяма експозиция в САЩ, нарасма с 1,8% в понеделник.

Поглеждайки към индивидуалните акции, най-голямата застрахователна компания в Дания, Tryg, заяви, че е постигнала споразумение за покупката на конкурента си Alka Forsikring, която не е борсова компания, за сумата от 1,31 млрд. долара. Акциите на Tryg поскъпнаха почти с 4% след новината.

Топ тема на континента отново е Brexit, като вниманието беше насочено към срещата на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британският премиер Тереза Мей. В съвместно изявление пред журналисти двамата изразиха мнение, че все още не е възможно двете страни да постигнат цялостно споразумение по оттеглянето на Великобритания от ЕС.

В макроикономически план производствените цени в еврозоната през октомври са се повишили с 0,4% на месечна база, показаха последните данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в понеделник. В Европейския съюз (ЕС) се отчита същото увеличение.

През септември темпът на растеж на цените на производител в еврозоната и в ЕС бе малко по-бърз – от по 0,6% в сравнение с предишния месец на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още