IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските лекари бягат от Великобритания

През 2017 г. са регистрирани под 3 500 нови лекари от страни членки на ЕС, което е спад с 26% спрямо 2014 г.

15:05 | 15.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Андреа Певере е получила страхотно предложение за работа – постоянна позиция като анестезиолог във Великобритания, където преди това е работила и живяла. Андреа обаче, която е италианка, се тревожи какво ще се случи с имиграционния ѝ статус, след като Великобритания официално напусне Европейския съюз (ЕС) през 2019 г.

В крайна сметка, подобно на редица други европейски лекари, тя е решила да отхвърли предложението и е приела договор с ограничен срок във Франция. „Ако искате да градите бъдеще, трябва да помислите внимателно дали да изберете Великобритания за дългосрочна работа“, споделя 35-годишната Певере.

Броят на лекарите от ЕС, които пристигат във Великобритания, намалява с 9% през 2017 г. и достига 8-годишно дъно, сочат нови данни на General Medical Council, получени от Bloomberg. Под 3 500 нови лекари от страни членки на ЕС са регистрирани за работа през 2017 г., което е спад с 26% спрямо пика от 4 644 души през 2014 г., сочат данните на съвета.

Лекарите, които все пак са решили да работят във Великобритания, казват, че положението само ще се влошава заради решението на страната да напусне ЕС. Чужденците не са получили ясен отговор дали ще могат да живеят и работят в независима Великобритания въпреки опитите за успокоение от страна на правителството на Тереза Мей.

Данните идват на фона на интензивното търсене на служители за Националната здравна служба на Великобритания (NHS), чиято мисия да осигурява финансирани от правителството здравни грижи за всички е дълбоко свързана с британската идентичност. Кампанията за напускане на ЕС, подкрепена от британски политици като Борис Джонсън и Найджъл Фараж, обеща, че 350 млн. паунда (487 млн. долара) на седмица ще бъдат пренасочвани за NHS чрез освобождаването на пари, използвани за членството в Съюза. Британската статистическа служба определи твърдението като „потенциално подвеждащо“, а пренасочването на средствата никога не е получавало подкрепата на правителството.

По-рано този месец хиляди хора демонстрираха в Лондон с искане за по-голямо финансиране за здравните услуги. Американският президент Доналд Тръмп също писа в Twitter за явното бедствено положение, определи NHS като „съсипана“ и с това предизвика опровержения от британски политици.

NHS се нуждае от повече лекари и в последните години разчиташе силно на имигранти, за да запълни празнините сред служителите си. Близо 10% от лекарите в Англия идват от Европа. Изследване от миналата година установи, че до 2027 г. ще са необходими 190 хил. нови позиции, за да се отговори на търсенето. Brexit може да изостри още повече този недостиг.

Говорител на министерството на здравеопазването, което наблюдава здравните грижи в Англия, но не и в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, определя данните за регистрациите като „подвеждащи“ и посочи други данни, според които 212 нови лекари от Европа са работели за NHS в Англия през септември 2017 г. спрямо година по-рано.

Парламентарен доклад, публикуван по-рано този месец, предупреждава да не се правят сравнения назад във времето заради пропуски. „Някои увеличения на броя на служителите за определени националности и групи националности вероятно се дължат на подобреното събиране на данни, а не на истинско повишение. Да се представя това като цялостна история би било подвеждащо“, казва се в доклада.

Говорител на Даунинг стрийт отказва да коментира дали правителството има планове да отговори на спада, като заявява, че тези въпроси трябва да бъдат отправени към министерството на здравеопазването.

Висококачествените научни изследвания, възможността да работят и живеят без виза и повсеместното владеене на английски език правят лесно и привлекателно за европейските лекари да се установят във Великобритания въпреки някои недостатъци, казва Елиас Мосиалос, професор по здравна политика в London School of Economics.

„Заплащането не е непременно най-доброто и стандартът на живот в други страни не е толкова висок“, допълва той. Европейските лекари често смятат скандинавските страни или Германия за по-привлекателни от Великобритания, смята Мосиалос.

Конкуренцията в световен план за привличане на лекари ще се ожесточава. До 2020 г. само ЕС ще се нуждае от 230 хил. практикуващи лекари повече от наличните, сочат прогнози на Европейската комисия (ЕК). В световен план недостигът е от около 2,6 млн. души според данни на Световната здравна организация (СЗО).

Броят на пристигащите лекари във Великобритания започна рязко да намалява през 2015 г., когато Консервативната партия на тогавашния премиер Дейвид Камерън очерта плановете си за провеждане на референдум за Brexit. Лекарите често трябва да правят планове за кариерата си години напред.

Спадът не е само при лекарите. Трайното рязко намаляване на броя на европейските медицински сестри, пристигащи във Великобритания, накара правителството да обещае да създаде повече центрове за обучение. Данни на NHS, публикувани през септември, показват, че 10 хил. служители от страни членки на ЕС, включително медицински сестри, лекари и други служители, вече са напуснали. Тази зима студенти по медицина са наети да запълнят недостига на кадри в спешните отделения, съобщава Guardian.

За Великобритания ще бъде трудно да намери начин да преодолее сложния проблем с недостига на служители за NHS и Brexit, смята Мосиалос. Дори британските университети да приемат повече студенти, може да са необходими десет години за цялостното обучение на лекарите, допълва той.

26-годишната Франческа Мурсиа се е обучавала в Лондон преди гласуването за Brexit, но избрала да се премести в Испания, за да продължи да учи за хирург. „Специализацията може да трае до девет години във Великобритания. Обвързването ми със страна, която не иска да остане в ЕС, изглеждаше неразумно“, коментира тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още