IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция в плен на стачки до края на юни

Железничарите ще спират работа по два дни на всеки пет в идните три месеца

18:08 | 02.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Франция е изправена пред нова стачна вълна, която ще започне още довечера, след като протестиращите срещу правителствената реформа железничари обявиха по два дни стачка на всеки пет дни до края на юни, което значи общо 36 дни объркване на жп транспорта, предадоха AFP и БТА.

Държавната жп компания SNCF съветва пътниците да не пътуват с влакове още от тази вечер до четвъртък сутринта, тъй като стачката на 3 и 4 април ще създаде много затруднения за общо 4,5 милиона пътници, ползващи всекидневно жп транспорт, предупреди нейният ръководител Гийом Пепи.

Утре към стачкуващите железничари ще се присъединят недоволни служители от сметосъбирането, а в неделя - и от енергийния сектор.

Също утре персоналът на Air France ще стачкува за четвърти ден в рамките на един месец (след това и в събота) по призива на 11 синдиката с искане за повсеместно увеличение на заплатите с 6 процента. Това искане няма пряка връзка с реформите на правителството, но утежнява още повече социалното напрежение.

Синдикатите от държавните железници протестират срещу премахването на специалния железничарски статут при новоназначените, условията за отваряне към конкуренцията и превръщането на компанията в дружество с ограничена отговорност (ООД), което според тях открива пътя за бъдеща приватизация - нещо, което правителството отрича.

Според ръководството на държавните железници движението на влаковете тази вечер почти няма да бъде нарушено. Утре обаче ще се движат едва 12 процента от високоскоростните влакове (TGV) и 6 процента от влаковете на средни разстояния. Вместо тях ще бъде осигурен автобусен превоз, покриващ 30 процента от пътуванията, предвидени по междуградски маршрути.

“В тази битка от съществено значение е да спечелиш обществото“, каза при обявяването на реформите съветник на правителството. Противниците на стачката все още са мнозинство - 53% смятат, че тя е неоправдана според изследване на института Ifop за вестник Journal de Dimanche. Те обаче са намалели с пет пункта за две седмици, още преди началото на стачката.

В неделя представители на правителството изразиха желание за „дискусия“. Министърът на транспорта Елизабет Борн се разгневи пред „Le Parisien”, че французите ще бъдат подложени на напълно неоправдано мъчение в продължение на три месеца, въпреки че „правителството има желание за диалог“. „При това положение искам да попитам какъв е проблемът?“, каза Борн.

В понеделник депутати от партията на президента Еманюел Макрон „Република напред“ разкритикуваха „стачната култура“, като изтъкнаха от една страна „отстъпките“ на правителството, а от друга „консервативното мислене“ на стачниците.

Какво ще се случи, ако обществено мнение се обърне в подкрепа на стачките? „Истината е, че не можем да отстъпим“, заяви съветник на правителството. „Ако блокираме тук, ще трябва да спрем реформите. Впрочем, динамиката е налице. Все още имаме огромна база, която иска промяната“, категоричен е съветникът, цитиран от икономическото издание Les Echos.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още