IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция успя да получи исканото подобрение на офертите за Desfa

Най-високото предложение за 66% от газопреносното дружество е на стойност 535 млн. евро, твърди "Катимерини"

13:37 | 17.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкият приватизационен фонд HRADF е поискал от участниците в процедурата за приватизацията на Desfa да подобрят офертите си и е получил такова подобрение, става ясно от съобщение на сайта на институцията. 

В надпреварата останаха само два участника - консорциум между Snam, Enagás Internacional и Fluxys, както и обединението, което участват Regasificadora del Noroeste, Reganosa Asset Investments, Transgaz и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

По информация на "Катимерини" офертата на Snam, Enagás и Fluxys e на стойност 535 млн. евро. Консорциумът е дал по-високата цена в процедурата.

Ако двете страни се споразумеят Атина ще успее да прибере повече от предложението на азербайджанската Socar за 66-те процента от капитала на газопреносната компания. Преди няколко години офертата беше на стойност 400 млн. евро, но Socar не се съгласи да изпълни европейските изисквания в областта на конкуренцията и продажбата пропадна.

Допълнителен стимул за новите собственици на Desfa е постигнатото споразумение за сътрудничество с Трансадриатическия газопровод (TAP). Благодарение на него компанията ще увеличи приходите си от нерегулирания газов пазар и ще може да създаде още работни места, коментира AnaMpa.

От години Гърция се опитва да продаде дружеството, което е собственик на газопреносната мрежа в страната. Искането е от страна на кредиторите на Атина, като целта е намаляване на държавния дял в енергетиката.

В рамките на търга са предложени дяловете на Hellenic Petroleum (35%) и държаните от приватизационния фонд 31% от капитала на компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още