Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ирландският премиер обвини страните от ЕС в лицемерие заради корпоративните данъци

ЕС разпореди на Ирландия през 2016 година да си възстанови рекордните близо 13 млрд. евро от данъците, плащани от Apple

Ирландският премиер обвини страните от ЕС в лицемерие заради корпоративните данъци

Снимка: Ройтерс

Ирландският премиер Лио Варадкар обвини днес останалите страни от ЕС в лицемерие по въпроса за корпоративния данък, отхвърляйки твърденията в Европейския парламент, че Ирландия е данъчен рай, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В реч в Страсбург, където подчерта обвързаността на Дъблин към ЕС, Варадкар отвърна на несправедливите, според него, обвинения, че Ирландия вреди на съседните си икономики, като помага на мултинационални компании като Apple да обложат световните си печалби с ниските ирландски данъци.

Още по темата

По думите на Варадкар не само страни като Унгария и България облагат компаниите с по-ниски данъци, отколкото Ирландия, ами и Франция, чийто президент Еманюел Макрон бе особено критичен към неплащането на данъци от американските технологични гиганти, предлага толкова много "вратички" в законите за някои корпорации, че на практика ставката може да бъде по-ниска.

Има известно лицемерие като се погледне колко пари наистина събираме като корпоративни данъци спрямо други страни, които привличат далеч по-малко, но на хартия данъците им са по-високи, посочи той пред Европейския парламент.

ЕС разпореди на Ирландия през 2016 година да си възстанови рекордните близо 13 милиарда евро (16 милиарда долара) от данъците, плащани от Apple, а през октомври започна процедура срещу нея, тъй като страната все още не е изпълнила разпореждането.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
4
 
1
преди 2 години
Лицемерието е характерна черта на ЕС ... съпроводено от "Одата на радостта ".

Още от Европа
Европейските борси изпратиха смесена сесия