Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Юнкер: Европейците не проявяват интерес за бъдещето на институциите на ЕС

Дългосрочна перспектива за бъдещето на ЕС е председателят на Еврокомисията да бъде избиран пряко от гражданите

Юнкер: Европейците не проявяват интерес за бъдещето на институциите на ЕС

Жан-Клод Юнкер. Снимка: Архив Ройтерс

По време на днешното заседание на европейските комисари е обсъдено бъдещето на европейските институции след 2020 г, съобщи председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер по време на пресконференция в Брюксел, излъчена във видеосистемата на Комисията. Той посочи, че европейците не се интересуват от институциите, но гражданите трябва да бъдат по-ангажирани в европейския дебат.

„Бихме искали те да се интересуват от бъдещето на Европейския съюз (ЕС)“, обясни той.

Юнкер беше категоричен, че е против идеята за създаването на "супер" държава и допълни, че ЕС не е САЩ.

Председателят на ЕК каза, че като една от дългосрочните перспективи за бъдещето на общността, дискутирани днес, е възможността председателите на ЕК и на Съвета на ЕС да бъдат директно избирани от европейските граждани. Той коментира още, че за съжаление гражданите в общността не се интересуват много от развитието на европейските институции.

Коментарът на председателя на ЕК е свързан с очакванията за издигането на кандидатите за негов наследник. Мандатът на Комисията „Юнкер“ изтича през есента на 2019 г. По традиция печели кандидатът на партията, спечелила най-много места в Европейския парламент (ЕП). Юнкер призова за по-бързото издигане на кандидати, за да има смислени дебати между тях.

Още по темата

Той обясни още, че Европа трябва да бъде в сърцето на дебатите между кандидатите за поста председател на ЕК. Комисията препоръчва и по-видими връзки между европейските и националните партии. 

В своето обръщение към журналистите Юнкер припомни своята собствена кампания като кандидат за председател на ЕК, срещите си с управляващите в общността и поиска да има дебати между кандидатите във всички държави от ЕС.

Жан-Клод Юнкер определи предложението за създаване на т.нар. Транснационални избирателни листи за избор на европейски депутати като "разумна идея". Според него обаче в ЕП няма достатъчно желание за тази реформа и тя е била отхвърлена, включително и от собствената му партия ЕНП. 

Сред обсъжданите теми от ЕК днес е и намаляването на броя на комисарите. Има решение на Съвета този казус да се дискутира преди изборите за ЕП през 2019 г., припомни Юнкер. Мнението на всички комисари е, че някога намалението може да е било удачно, но сега всяка държава трябва да има свой комисар.

Юнкер обаче смята, че вероятно броят им ще бъде намален, защото ще бъде намалена и компетенцията на ЕК по дадени въпроси. Например Комисията дава предложения за промени, но думата по тях имат националните правителства, допълни още председателят на ЕК.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

5
 
2
 
3
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Защото институциите, не са акцент, приоритет или в дневният ред на Европейците!!!
Този, да излезе от драматичният си когнитивен си дисонанс.
1
 
9
 
2
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
и да добавя, като си срещу супер държава, как очакваш на хората да им пука за нещо от което не са част ? ...
2
 
13
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
.. и преди избора нека председателя каже кои ще са комисарите, щото може би на хората не им пука защото виждат едни и същи парашутисти дето са тотално некомпетентни за позициите си

Още от Европа
ЕК: Brexit без сделка означава „твърда“ ирландска граница